Mapa republiky zmizela stejně náhle jako samo Československo

Pec pod Sněžkou/Brno - Během dnešního dopoledne zmizelo z krkonošských hřebenů poslední sněhové pole přezdívané Mapa republiky. Nečekaně rychlé tání sněhové pokrývky, která desítky let drží tvar někdejšího Československa, je letos mimořádně symbolické; v srpnu před rovnými dvaceti lety se totiž na brněnském jednání definitivně rozhodlo také o konci společného soužití Čechů a Slováků.

Pokud ještě včera média informovala o tom, že Mapa republiky navzdory teplým letním dnům na svahu Studniční hory přetrvává a sníh leží na 160 metrech čtverečních, dnes je už všechno jinak. Dopoledne zbyla ze sněhu desetina a v průběhu dne mapa odtála zcela.

Jak informoval mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný, i přesto se letos jedná o mimořádně pozdní termín. „V posledních letech roztávala Mapa republiky výrazně dřív; to, že vydržela takto dlouho, je poměrně unikátní, nejdéle vydržela v roce 2005, to bylo do třetí dekády srpna,“ uvedl.

Letošní náhlé roztátí sněhu připomínající někdejší Československo (byť v jistém okamžiku může mapa připomínat i samostatné Česko) je více než příznačné. Právě v srpnu 1992 totiž Vladimír Mečiar a Václav Klaus podepsali v brněnské vile Tugendhat dohodu o definitivním konci Československa.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)