Na Šumpersku hořela hrabanka, škody nejsou

Šumperk - S požárem hrabanky na rozloze 300x100 metrů odpoledne bojovali hasiči u Bedřichova na Šumpersku. Do boje s ohněm nasadili i letadlo. Stromy se záchranářům podařilo uchránit. Požár uhasili kolem osmé hodiny večerní. Škoda nevznikla žádná, řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hořet začalo v rokli mezi Oskavou a Bedřichovem a plameny se postupně rozšířily až na tři ary. „Požár zasáhl hrabanku a mýtiny. Na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů, oheň hasili v kopcovitém terénu. Práci jim navíc komplikoval silný vítr,“ uvedla mluvčí. Dvě jednotky hasičů pomáhaly během zásahu plnit speciální vak na vodu, se kterým poté vzlétlo letadlo. Plochu zkropilo celkem čtyřikrát, do vaku se podle mluvčí hasičů vešlo po 1,5 kubíku vody. „V současné době je již požár lokalizován,“ doplnila mluvčí.

Přestože hořel les na pomezí Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, škoda je téměř nulová. Vznítilo se totiž právě jen jehličí a hrabanka, plameny se až ke stromům nedostaly. „Je to vykácený les, teď už to jen osejeme. Hlídat to budeme do noci, možná i ráno,“ řekl starosta Oskavy, Radomil Brada. Za požár pravděpodobně mohlo vypalování klestí. Oheň se udržel v kořenovém systému a po několika dnech se plameny znovu rozšířily. Pomohlo tomu i teplé počasí.

Požár lesa na Šumpersku (zdroj: ČT24)