Vandalové ukradli z jezu lana, která mají zachraňovat tonoucí

Přerov - Vandalové odcizili v noci na dnešek na jezu v Oseku nad Bečvou na Přerovsku dvě záchranná lana u záchranných podkov. Prvky sem instalovali zástupci Povodí Moravy loni kvůli bezpečnosti. Pomoci mají především záchranářům při záchraně topících se lidí. Zástupci povodí se chystají podat trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Záchranná lana jsme instalovali proto, že jsme se s vodáky domluvili na vytipování určitých jezů, které jsou nebezpečné. Ty nejnebezpečnější jsme vybavili záchrannými prostředky. Jde o to, že když do jezu někdo spadne a začne se topit, tak by měl být záchranář v bezpečí a měl by topícího se člověka co nejlépe zachránit,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Podle svědků si lana odnesli dva zhruba třináctiletí chlapci. Nejde přitom o první případ krádeže bezpečnostních prvků, které Povodí Moravy z vlastní iniciativy instalovalo na jezech - už v loňském roce ukradli vandalové záchrannou podkovu na jezu Řepčín.

Záchranné prvky začalo povodí instalovat na nebezpečných místech po tragédii na řepčínském jezu v Olomouci, kde se loni utopila učitelka s třináctiletým žákem. Ve stejném roce se na stejném místě vrhla do vody za topícím se synem třiatřicetiletá žena. Chlapce vytáhli z vody svědci a záhy se probral, žena na následky tonutí po několika dnech zemřela. Bezpečnostní prvky, které kromě kotev zahrnují například i výstražné cedule či zábradlí, mají podle pracovníků povodí podobným tragédiím v budoucnu zabránit.

Reportáž Ondřeje Schneidera a Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Jedna podkova s lanem přijde podle Tomíčkové asi na 2 tisíce korun, další náklady na konstrukci zábradlí a nosných prvků cedulí dosahují na jeden jez zhruba 35 000 korun. Loni zaplatila společnost za úpravu jezů v povodí Moravy zhruba 200 tisíc korun. Kromě řepčínského a oseckého jezu se opatření týkala i dvou jezů v Brně-Maloměřicích. Vybavení jezů záchrannými prvky plánuje povodí i v budoucnu.