Krouna chce zachránit chátrající nádraží a koleje

Krouna (Chrudimsko) – V Krouně chtějí zachránit chátrající nádraží a pro koleje najít smysluplné využití. Takto chce zastupitelstvo obce reagovat na zrušení pravidelných vlakových spojů. Drážní budovu a přilehlé pozemky obec požaduje darem nebo za symbolickou korunu. Správa železniční dopravní cesty ale tvrdí, že převod může uskutečnit pouze vláda.

V roce 1995 se tady stalo jedno z nejhorších železničních neštěstí, kdy uvolněné nákladní vagony narazily do motoráku, zahynulo tehdy 19 lidí. Přestože se nehoda nesmazatelně zapsala do historie Krouny, vlakové spoje byly v historii obce nenahraditelné. Rozhodnutím kraje motorové vagony z málo využité trati téměř vymizely, historická budova nádraží chátrá.

O pozemky a budovu ale má obec velký zájem. Mohla by v ní bydlet mladá rodina, případně by posloužila jako klubovna pro seniory. „Pro dráhy by bylo vysvobozením, kdyby nám tuto budovu včetně pozemků prodaly,“ soudí starosta Pavel Ondra (Nez.). Podle mluvčího SŽDC Pavla Hally ale Správa železniční dopravní cesty není oprávněna převádět majetek za symbolickou cenu: „K tomu je oprávněna pouze Vláda ČR.“ V případě neúspěšné dohody by budovu zbourali. Obec ve svých plánech a vizích hledí daleko do budoucnosti, třeba po málo vytížené trati by mohly jezdit drezíny jako nová turistická atrakce.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)