Rozebrané autovraky stále hyzdí českou krajinu

Bečov nad Teplou – Nelegálně rozebrané autovraky stále hyzdí českou krajinu. Majiteli pozemku sice hrozí od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokuta, vrakovišť ale stejně přibývá. Jen na Karlovarsku inspekce řeší až deset případů ročně. Hrozí za to pokuta maximálně 15 tisíc korun, u podnikatelů ale i stovky tisíc.

Naposledy řešili radní situaci v Bečově nad Teplou. Na autovraky upozornili místní obyvatelé. Rozebraná auta včetně části motorů nebo výfuků se totiž povalovaly nejen na soukromém pozemku, ale i v blízkém lese. Ten je přitom součástí chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Podle ochranářů se mohou vytékající zbytky kapalin dostat do nedaleké řeky Teplé i do podzemních vod. Na základě oznámení proto začali případ prošetřovat inspektoři životního prostředí. „V tom místě byly nelegálně rozebírané autovraky a navíc tam bylo zjištěno i porušení z hlediska zákona o ochraně vod,“ uvedl vedoucí pobočky ČIŽP Karlovy Vary Lubor Bednář.

Majitel domu Miroslav Kabeš tvrdí, že na pozemku nikdo nepodniká. Odmítá i to, že by znečišťoval přírodu. Za vším vidí sousedské spory. „Někomu vadí, že tu těch aut stojí hodně,“ řekl ČT. Místní ale poukazují na to, že na pozemku jsou vidět i automechanici. Podle majitele ale auta rozebírá jeho syn: „Myslím, že do toho nikomu nic není, když si opravuje auto.“ Po kontrole inspekce je už většina aut pryč. Úřad ale zvažuje, že s Kabešem zahájí správní řízení.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)