Zámek Červená Lhota ukrývá i osobní cennosti jeho majitelů

Červená Lhota - Zámek Červená Lhota uchovává na půdě velkou část života svých posledních majitelů, Schönburgů. V depozitáři jsou uloženy dokumenty, fotografie z cest i dopisy a v nich podrobnosti, které se během prohlídky návštěvníci zámku běžně nedozvědí.

„Nejvýznamněji se do historie zámku zapsal Johan Schönburg, který ho nechal v letech 1902 až 1905 přestavět do současné podoby,“ uvedl průvodce Filip Teigiser. Největším pokladem zámeckého depozitáře je pozdně gotická madona, dárek od manželky Sofie k Johanovým 70. narozeninám. Zámek ukrývá i mnoho rodinných fotografií. Ty například dokumentují cestu bratrů Karla a Luise autem do Keni. Osobní deník zase skrývá bezprostřední zážitky jejich otce na pouti do Svaté země. 

Postupem času v depozitáři skončilo skoro všechno, co na zámku po odchodu Karla Schönburga zbylo. I nábytek z ložnice Johana a Sofie byl dlouhá léta v depozitáři. Na své původní místo se dostal díky dalšímu pokladu ze zámecké půdy. Tím je dokument prvního kastelána a bývalého komorníka šlechtické rodiny. Díky němu se zámku vrátila podoba z počátku 20. století. Tvořila ji rodina, která sice nebyla česká, ale díky které se naše historie obohatila třeba o vazbu na založení samostatného Vatikánu.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)