Odpůrci ivanovického Bauhausu u soudu neuspěli, spory ale nekončí

Brno – Hobbymarket Bauhaus v brněnských Ivanovicích se nebude bourat. Po sérii soudních sporů zamítl Nejvyšší správní soud kasační stížnost sdružení Klidné Ivanovice, které zpochybňovalo umístění nového obchodu. Během dvou let sporů už budova hobbymarketu vznikla, zatím je ale zavřená kvůli další sérii soudů, jež se týká zákonnosti certifikátu autorizovaného inspektora.

Ivanovické sdružení poukazovalo na rozpor mezi územním plánem a velikostí stavby, jejíž komerční plocha překročila povolených 10 tisíc čtverečních metrů. Podle Nejvyššího správního soudu ale nelze zrušit územní rozhodnutí, protože v něm úředníci vycházeli z předložené dokumentace, v níž prodejní plocha limit nepřekračovala.

Soud se v aktuálním rozsudku odchýlením konečné podoby hobbymarketu od schválené dokumentace nezabýval. Pokud by jeho rozloha byla skutečně větší, znamenalo by to, že autorizovaný stavební inspektor nerespektoval jednu z podmínek v územním rozhodnutí. Hodnocení takového odchýlení však Nejvyššímu správnímu soudu podle verdiktu soudce Petra Průchy v nyní posuzované věci nepřísluší – je totiž předmětem jiného sporu.

Vyjádření společnosti Bauhaus k rozsudku NSS

„Rozhodnutí NSS nás pochopitelně těší, protože znovu potvrzuje, že projekt Bauhaus Ivanovice probíhal v plném souladu s platnými zákony, jak opakovaně tvrdíme. Nicméně je třeba zdůraznit, že naše společnost začala jednat o koupi pozemku pro prodejnu až poté, kdy bylo územní rozhodnutí vydáno a bylo pravomocné. Bez této podmínky bychom pozemek nikdy nekoupili. Řada obvinění ze strany aktivistů tak míří do doby, kdy Bauhaus o prodejně v Ivanovicích ještě ani nejednal. Jakmile bude prodejna otevřena, požádáme všech 70 propuštěných pracovníků, aby do ní znovu nastoupili.“

Dosud neukončený souběžný spor se týká certifikátu, který při stavbě Bauhausu nahradil stavební povolení. Přezkoumávat ho budou stavební úřady, poté případně správní soudy. Ovšem už v případě, že ivanovický stavební úřad stavební certifikát potrvdí, bude moci obchod otevřít – tomu zatím brání soudní předběžné opatření.

Aktivisté ovšem už avizovali, že ani případné otevření hobbymarketu spor neukončí. Certifikát považuje občanské sdružení za nezákonný. Proti Bauhausu protestuje kvůli obavě, že zatíží městskou část hlukem a dopravou.