Soud počká, než lipnický exstarosta navštíví psychiatra

Lipnice nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) – Dokud bývalý starosta Lipnice nad Sázavou nenavštíví psychiatra, nebude pokračovat soud, před kterým se exstarosta Ladislav Horký brání obvinění ze zpronevěry, podvodu a úvěrového podvodu. Za to, že nařízenou prohlídku neabsolvoval, dostal někdejší lipnický starosta od soudu pokutu 10 tisíc korun, sám Horký tvrdí, že je psychiatr podjatý.

Stání, které skončilo odročením jednání na neurčito, bylo první, na které se lipnický exstarosta Horký dostavil – hrozilo mu ovšem, že ho k soudu přivedou policisté. Někdejší starosta obce, známé hradem i jako místo, kde strávil poslední léta Jaroslav Hašek, svoji nepřítomnost při předchozích stáních ale rychle vysvětlil: „Nebylo mi dobře. Měl jsem houby a měl jsem střevní chřipku a nedalo se jít mezi lidi.“

Jeho obhájce potom soudu vysvětloval, proč Horký neabsolvoval nařízenou prohlídku s psychiatrem-znalcem. „Chce prohlídku absolvovat, přiděleného znalce však považuje za podjatého,“ uvedl advokát. S tím ale neuspěl a starosta dostal desetitisícovou pokutu za to, že psychiatra nenavštívil. Horký se proti pokutě odvolal. Advokát už při předešlých jednáních žádal o odročení kvůli špatnému psychickému stavu obžalovaného. Horký prý není schopen se déle soustředit. Do dlouhodobě špatného psychického stavu se údajně dostal kvůli medializaci případu.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Při své první návštěvě u soudu se exstarosta vyjádřil také k obviněním, kterými se soud zabývá. Podle obžaloby špatně zadával zakázky, vystavoval falešné faktury nebo zařazoval fiktivní doklady za práce, které nebyly provedeny. Údajně způsobil škodu nejméně 2,5 milionu korun. „Cíl byl dodělat plynofikaci, zrekonstruovat náměstí, postavit tam domy pro lidi a připravit další výstavbu, zpracovat územní plán a postavit dům pro seniory. To všechno jsem zvládnul,“ zdůraznil Ladislav Horký.

Podle stávajícího místostarosty Marka Hanzlíka ale jedním z výsledků Horkého činnosti bylo i přeúvěrování obce. V roce 2010 Lipnici hrozil bankrot, neměla peníze na účtech, musela hradit splátky, hrozilo zrušení základní školy. Navíc chce po radnici peníze stát, který poskytl na obecní projekt dotaci, ale teď se mu nelíbí související dokumentace. „Je to necelých dvanáct milionů, je to vratka celé dotace plus sankce sto procent výše dotace,“ vyčíslil místostarosta Hanzlík. Radnice ale doufá, že finanční úřad alespoň část dluhu obci odpustí.