Vydejte se po stopách starých Keltů do Nasavrk

Nasavrky - Unikátní a zatím nejucelenější expozici věnovanou Keltům, kteří v dávných dobách obývali naše území, otevřeli v zámku v Nasavrkách na Chrudimsku. Archeologové a členové místního občanského sdružení Boii dali dohromady nejvzácnější exponáty z českých muzeí, některé archeologické nálezy vystavují vůbec poprvé. Poznávat život keltské civilizace budou moci návštěvníci na výstavě nazvané Keltové ve východních Čechách až do 21. prosince.

Jak se Keltové oblékali, co jedli, čím bojovali nebo jaké měli pohřební rituály, se lidé dozvědí ve druhém patře nasavrckého zámku. K vidění jsou tu originály i věrné kopie nástrojů i figuríny bojovníků a výjevy ze života, přibližující vztah Keltů ke zdejšímu regionu. „Máme tu například rekonstrukci kamenické dílny, kterou archeologové našli pod Kunětickou horou. Vyráběly se zde mlýny k semílání obilí,“ přiblížil spoluautor výstavy, archeolog Tomáš Mangel. 

Keltové byli národ, který významně ovlivnil evropské dějiny, svými zvyky a vynalézavostí dodnes fascinují badatele po celém světě. „Nejen děti, ale i dospělí k nám chodí s představou, že Kelt s kyjem honí mamuta. Na těchto nálezech je velmi pěkně vidět, že ta představa je mylná,“ říká Anna Frantalová ze sdružení, které expozici připravilo.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na nejmenší návštěvníky tu čeká také herna, ve které si děti mohou keltské zvyky a řemeslné dovednosti samy vyzkoušet. Předem objednané školní výpravy z celého Pardubického kraje mají účast ve vzdělávacím programu zdarma. „Kromě toho jsme pro veřejnost připravili cyklus tematických přednášek, které povedou přední čeští archeologové. Termíny ještě upřesňujeme, už nyní ale mohu říci, že tyto přednášky budou opravdu stát za to,“ uvedl předseda sdružení Boii Lukáš Blažek.