Přednádraží naruby – lidé platí nájem, přesto jsou potmě a bez vody

Ostrava – Bez tepla a vody se ocitli lidé žijící v jednom z domů v ostravské ulici Dobrovského. Nejde však o druhé Přednádraží, ghetto, jehož hlavním kamenem úrazu jsou nemajetní obyvatelé, kteří neplatí nájemné. Lidé v Dobrovského ulici platí, ukázalo se ale, že majitel z nájemného platí své dluhy. Kdo může, stěhuje se, zbylé nájemníky odkazují úřady na soud.

Kdo z dvanácti obyvatel domu, kde nefunguje elektřina ani voda, doufal v pomoc radnice, přepočítal se. Na místě byla sociální pracovnice a na návštěvu se chystají kontroloři stavebního dozoru. Více ale úředníci neučiní. „Jedná se o záležitost soukromého vlastníka a jeho nájemců. V případě, kdy tento vlastník domu neplní svou povinnost, se mohou nájemci obrátit na soud,“ řekla mluvčí obvodního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Nájemníkům tak nezbývá než odstěhovat se – mají-li na to dost peněz – nebo si zoufat. Žijí totiž v devíti stupních Celsia, vodu mají pouze z barelu. „Nejde vyprat ani spláchnout záchod, jak se vykoupat. To musíme jezdit po známých – jak bezdomovci,“ posteskl si nájemník Miroslav Trávníček.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

V zimě a potmě přežívají v Dobrovského ulici lidé, kteří řádně platí nájemné. „Šest tisíc holý nájem a voda plus elektrika tisíc korun. Takže platím pět set za eleketriku a pět set za vodu, kterou nemám,“ vyčíslila náklady na bydlení nájemnice Zuzana Ďuríková, která v bytě bez energií přežívá s třináctiletým synem.

Majitel domu František Randis se zatím skrývá – na adrese uvedené na internetu nebydlí, ale prostřednictvím manželky vzkazuje, že je s nájemníky denně v kontaktu.