Nehody na námraze ochromily Ostravu

Ostrava – Cestovat autem Ostravou bylo v ranní špičce ještě zdlouhavější než obvykle. Hromadná nehoda, která se stala již před šestou ráno, až před devátou dopoledne přestala blokovat průjezd frekventovanou Rudnou ulicí, tvořily se proto kolony. K havárii zřejmě přispěla námraza na vozovce. Moravskoslezský kraj je jedním z regionů, kde se na více silnicích může námraza vyskytnout, totéž platí i na regionálních silnicích téměř celé východní Moravy i na severovýchodě Čech.

Rudnou ulici v Ostravě-Vítkovicích ráno uzavřela hromadná nehoda, která se stala východně od křižovatky s D1. Před devátou hodinou už byla silnice zprůjezdněna, dlouho ale trvala úplná uzavírka a poté byla ulice průjezdná pouze jedním pruhem. Objet nehodu ale bylo velmi obtížné vzhledem k tomu, že právě po Rudné vede objízdná trasa za uzavřené Svinovské mosty a navíc se v Ostravě staly i jiné nehody. V ulici Dr. Martínka došlo dokonce k další hromadné nehodě, kdy se srazilo hned osm automobilů.

Hlavní příčinou nehod je ledovka, která se v Ostravě vytvořila po ranní přeháňce. Podle řidičů silniční správa situaci nezvládla. Silničáři tvrdí, že to ani nebylo možné, ledový déšť zhatil jejich předchozí práci. „Reagovali jsme tak, že jsme na kalamitní místa přednostně posílali naše vozidla. Ale situace se v danou chvíli nedala zvládnout jinak, než že řidiči museli výrazně upravit svůj styl jízdy a zpomalit,“ řekl Jiří Maléř z Ostravských komunikací.

V Rudné ulici se srazilo 22 vozidel, byl mezi nimi i kamion a také autobus městské hromadné dopravy. Vše začalo střetem dvou osobních aut v jednom směru. Jedno z nich vjelo do protisměru, kde se střetlo ještě s protijedoucím vozidlem. Řetězově do nich potom narazily další automobily. Podle mluvčího záchranné služby Lukáše Humpla přesto pro záchranáře nebyla situace příliš dramatická – na místě ošetřili jednoho zraněného člověka, další dva převezli do nemocnice.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Klouže to hlavně na horách

Kluzké vozovky byly dopoledne i na mnoha regionálních silnicích, zejména na východě Moravy a severovýchodě Čech. Ve vyšších polohách stále leží uježděná vrstva sněhu nebo sněhová kaše. Večer mohou silnice opět namrzat.

Pravděpodobně kvůli namrzlé vozovce se stala na jižní Moravě nehoda kamionů. Dva se srazily mezi Svitavami a Blanskem, když jedno z vozidel dostalo smyk.

V Česku se budou celý den vyskytovat sněhové přeháňky, teploty se ale dostanou nad nulu, ve srovnání s minulými dny bude poměrně teplo – až 6 stupňů Celsia. Na horách ale nadále bude mrznout. Varování před náledím vyhlásil ČHMÚ pouze do úterních 10 hodin dopoledne, ale meteorologové upozorňují, že se může náledí ojediněle tvořit i v noci na středu.