Napadená učitelka by mohla být do týdne propuštěna z nemocnice

Rakovník – Učitelka rakovnického gymnázia, kterou včera napadl 14letý student, se cítí dobře a do týdne by mohla být propuštěna z nemocnice. Uvedla to mluvčí Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích Jitka Zinke. Podezřelý mladík už byl včera na výslechu, tam se ale nepřiznal a policie k případu vzhledem k jeho věku další informace neposkytuje.

Jednašedesátiletá učitelka utrpěla při pondělním útoku v kabinetu bodné zranění zad a vrtulník ji převezl do vojenské nemocnice. Podle mluvčí ale nebyla potřeba žádná operace, lékaři si ji tam nechali na pozorování. Žena je při vědomí a vše se vyvíjí dobře, dodala Jitka Zinke. 

Podle policie se událost stala o přestávce v budově gymnázia, které chlapec navštěvuje. Motiv útoku je ale nejasný - studenti oslovení ČT odmítli spekulace, že by učitelka někoho šikanovala. Na rakovnickém gymnáziu se dnes normálně vyučovalo, ve vzduchu byl ale stále cítit včerejší útok: „My se snažíme, aby atmosféra byla, jako když je běžné vyučování, samozřejmě je to těžké,“ podotkl ředitel gymnázia Luděk Štíbr.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Vzhledem k věku podezřelého vyhlásila policie na případ informační embargo. „Pokud policie dojde k závěru, že nezletilý skutečně čin spáchal, tak se věc odkládá a výsledný materiál je předán státnímu zástupci. Ten poté dává podnět okresnímu soudu, který následně rozhoduje o trestu. Tím může být výchovná povinnost, výchovné omezení, ochranná výchova nebo ochranné léčení. Protože to není klasický trestný čin, tak nemůže být trestně stíhán,“ uvedl mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.

Ministerstvo školství chce, aby se případem zabývala i Česká školní inspekce. Ta si od policie vyžádala bližší informace k případu, aby mohla do školy co nejdříve vyrazit. Letos už přitom inspektoři rakovnické gymnázium jednou navštívili a žádná větší pochybení nenašli.