Proti pokutě za primátorovu IT zakázku podaly Budějovice rozklad

České Budějovice – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude znovu posuzovat tendr, ve kterém radnice Českých Budějovic hledala firmu pro zajištění serverových služeb. Město dostalo pokutu 1,3 milionu korun, nyní podalo rozklad. Kvůli této zakázce je také trestně stíhán primátor Juraj Thoma, kterého policie podezírá, že ji přidělil bez vědomí zastupitelstva a bez výběrového řízení, ač byla nadlimitní. Primátor odmítá, že by město poškodil, obvinění jsou podle něj nepravdivá.

Tendr, za který dostalo město pokutu, nyní posoudí rozkladová komise předsedy ÚOHS Petra Rafaje. Budějovická radnice poukazuje, že smlouva s IT firmou BIT SERVIS, kterou podepsala v roce 2010, byla dodatkem ke smlouvě z roku 2010. Obě byly podle primátorské náměstkyně Ivany Popelové přiděleny v jednacím řízení bez uveřejnění, a to po předchozí spolupráci města s firmou, která začala již v roce 1999. „Jsme přesvědčeni, že jsme v letech 2007 i 2010 postupovali v souladu se zákonem a posléze v souladu s uzavřenou smlouvou,“ řekla náměstkyně Popelová v říjnu po udělení pokuty.

Antimonopolní úřad městu oponoval, upozornil, že „jednací řízení bez uveřejnění lze použít pouze v případě, kdy nelze dosáhnout klasické soutěže o zakázku a jeho použití je vázáno na splnění řady omezujících podmínek, aby bylo možné zamezit jeho zneužívání“. Podle ÚOHS byla reálným obsahem dodatku ke smlouvě nová nadlimitní veřejná zakázka na služby, konkrétně na pořízení nových a modernějších komponent hardwaru a nového softwarového vybavení.