Muž si v aquaparku zlomil obě nohy, dnes padla podmínka

Příbram - Za loňské zranění návštěvníka příbramského aquaparku padla podmínka. Okresní soud v Příbrami ji uložil pracovnici aquaparku, která se podle soudce dopustila těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Muž si tehdy na tobogánu zlomil obě nohy. V dojezdovém bazénu totiž nebyla voda. Žalobkyně se práva na odvolání vzdala, obžalovaná si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

„Tento případ je velice nešťastný. Soud nechce z obžalované dělat obětního beránka. Zavinění je na více stranách,“ uvedl soudce Zdeněk Klouzek. Na vině je podle něj i provozovatel sportovního zařízení, protože nebyly zajištěny dveře vedoucí na věž toboganu. Aquapark by podle něj měl nést také odpovědnost za škodu v případném civilním řízení. Padesátileté ženě vyměřil roční vězení s odkladem na dva roky. Přihlédl k její dosavadní bezúhonnosti.

Žena je stále zaměstnankyní aquaparku. Její provinění podle soudce spočívalo v nezajištění bezpečného provozu zařízení. Dojezdový bazén se napouští tlačítky v plavčíkárně a napuštění trvá necelé dvě minuty. V době, kdy pracovnice odešla do plavčíkárny, byl tobogán bez dozoru a dveře k věži se nezamykaly. Podle obžalované se nikdy nezavíraly, protože jimi plavčíci větrali. Ředitel aquaparku Jiří Holobrada se hájí tím, že v době incidentu byl ve funkci teprve tři měsíce.

Podle obhajoby nebyla žena seznámená s provozním řádem atrakce. „Co mi bylo řečeno, když jsem nastoupila do práce, to jsem plnila,“ řekla obžalovaná. Byla prý přesvědčena, že signalizační zařízení na skluzavku nikoho nepustí, pokud v bazénku voda není. Poškozený ale tvrdí, že jel na zelenou. „Je to spíš otázka, jak může někdo takové zařízení provozovat,“ řekl advokát.

Náklady na léčbu pojišťovna vyčíslila na 250 tisíc korun

Událost se stala loni 1. května. Muž tvrdí, že jej obžalovaná viděla stoupat do věže a přitom ho neupozornila. Obžalovaná to popírá. „Vytřeštil jsem oči, protože jsem viděl, že tam není voda. Napnul jsem nohy a čekal na náraz,“ popsal. Kvůli tříštivým zlomeninám prodělal několik operací a je dosud v pracovní neschopnosti. Po dopadu na dno bazénku se snažil zbrzdit náraz svého syna, který jel po něm. Dítě na rozdíl od něj vyvázlo jen s pohmožděným hrudníkem. Zdravotní pojišťovna vyčíslila náklady na léčbu zraněného na 250 tisíc korun. Poškozený se obrátil na aquapark s žádostí o náhradu škody. Protože se ale dosud léčí, tak mu zatím nebyla proplacena.

Příbramský případ není ojedinělý. V aquaparku v Čestlicích se předloni na podzim zranilo osm lidí na atrakci Divoká řeka. Poranil je uvolněný plech, příčinou neštěstí byla pravděpodobně skrytá vada materiálu.