Radnice bojují s dluhy, Kolín splácí 900 milionů

Kolín – Stále větší dluhy zatěžují rozpočty mnoha českých měst a obcí. Velmi špatná situace panuje v jedenatřicetitisícovém Kolíně, kde činí dluh v přepočtu na jednoho obyvatele 29 tisíc korun a na příštích šestnáct let má radnice jediný investiční úkol – splácet. Jiné obce už mají kvůli dluhům exekučně obstavený majetek.

Ne vždy může za zadlužení města bezprostředně radnice. Kolín se dostal do velkých dluhů poté, co postavil 850 bytů pro zaměstnance místní automobilky – ovšem s příslibem státu, že výstavbu zaplatí. Stát slib nedodržel a problém byl na světě. Podle současného vedení města však šlo teprve o zárodek současného obřího dluhu. „Předchozímu vedení mezi lety 2006 a 2010 vyčítám především to, že nevnímali tu realitu, jak na tom Kolín je. Pouštěli se do velmi nákladných projektů,“ poukázal starosta Vít Rakušan. Peníze, které teď musí město splácet, podle něj chybí na investicích.

Kolín zdaleka není jediné značně zadlužené město v Česku ani ve Středočeském kraji. Hluboko v dluzích je například Kladno po investicích do kanalizace či zateplování a také Kutná Hora, která dluží 100 milionů a připravuje další půjčku, aby mohla opravit silnici.

Život na dluh ale nemusí být nekonečný. Exekutoři se jejich majetku nevyhýbají – například Hostín u Vojkovic na Mělnicku má obstavený majetek. Radnice má 21milionový dluh a příjem 3 miliony korun ročně.

Obdobnému zadlužování by měla zabránit chystaná finanční ústava. „Kdyby zadlužení přesáhlo 60 procent běžných ročních příjmů, tak by musel být nastaven mechanismus, jak tu situaci řešit,“ shrnula její podstatu poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09 a STAN). Alespoň trochu by mělo s dluhy pomoci i nové rozpočtové určení daní. Radnice dostanou osm až 12 miliard.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)