Cyklostezka Jizera bude mít nebezpečný úsek, varuje policie

Turnov – Budovaná cyklostezka na břehu Jizery u Turnova nebude zcela bezpečná, vyplývá z policejního posudku stavby. Problematický je úsek mezi osadou Loužek a Dolánky, kde vede cyklostezka po úzké silnici a hrozí střety jízdních kol s automobily.

Policisté by uvítali, kdyby byla vozovka v dvoukilometrovém úseku, kde mají jezdit auta i kola, rozšířena. Dnes je silnice široká 2,6 až 3,25 metru, doporučená šířka je 4,5 metru se zvláštním pruhem pro cyklisty a kolečkové bruslaře. S tím ale projekt nepočítá. „Domníváme se, že problematika bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích byla při přípravě předmětného úseku trasy Greenway Jizera podceněna,“ píše se v posudku.

Pro obyvatele Loužku, kudy bude cyklostezka procházet, přitom jsou zejména kolečkoví bruslaři postrachem již dnes. „Už se mi stalo, že mi inlajnista kopl kolečkovými bruslemi do auta. Jednou přišel také jeden muž a obviňoval mě, že jsem srazila jeho manželku, když jela na inlajnech. Až později se mu žena přiznala, že spadla sama,“ řekla Jana Svobodová z Loužku. Další obyvatel osady podle ní při cestě autem z Loužku do Dolánek spočítal, že minul asi 50 cyklistů a inlajnistů. „Až bude cyklostezka otevřená, bude to ještě horší,“ očekává Svobodová.

Vedoucí dopravního odboru na turnovské radnici Pavel Vaňátko nevyloučil, že se projekt podle policejního posudku opraví. Město ho ale vnímá pouze jako doporučení. „Realizace těchto opatření závisí na rozpočtových možnostech města a majetkových poměrech v sousedství komunikace,“ podotkl Vaňátko.

Cyklostezka Greenway Jizera by měla v budoucnu vést podél celé řeky – od pramene až až po ústí do Labe v Lázních Toušeň. Trasa dlouhá 190 kilometrů má být hotova do roku 2015.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)