Exstarostka Štěchovic dostala za vydírání podmínku

Praha - Okresní soud pro Prahu-západ uložil středočeské zastupitelce za ČSSD a bývalé starostce Štěchovic Miloslavě Vlkové sedmiměsíční trest s podmíněným odkladem na jeden rok. Žalobce jí dává za vinu, že v době, kdy byla starostkou Štěchovic, vydírala svou podřízenou. Před soudem stanula i právní zástupkyně města. Soud jí vyměřil stejný trest jako Vlkové. Obě ženy tvrdí, že je jejich stíhání účelové. Verdikt ještě není pravomocný, kauzou se bude zabývat i středočeská ČSSD. Vlková by totiž měla usednout v novém krajském zastupitelstvu.

Kauza se týká sporu s knihovnicí a učitelkou ve štěchovické mateřské školce Olgou Hlaváčkovou. Vlková nebyla spokojena s její prací. Dohodla se s ní proto na ukončení smlouvy. Pak ale na ni knihovnice podala trestní oznámení, že to bylo pod nátlakem.

Podle žalobce Vlková, která byla v nedávných krajských volbách znovu zvolena do středočeského zastupitelstva, a obecní právnička používaly vulgarismy a na poškozenou stupňovaly nátlak. Obžalované to odmítají, jejich advokáti poukazují na to, že pracovní dohoda mohla být vypovězena i jednostranně bez udání důvodu.

Ve veřejném obecním počítači v knihovně se našly erotické fotografie knihovnice a jejího manžela. Podle obžalovaných k nim měl kdokoliv přístup. Podle Vlkové to byl jen jeden z důvodů, proč chtěla s knihovnicí ukončit pracovní poměr. Nejvíce jí prý vadilo to, že se v infocentru s knihovnou údajně konaly večírky a klíče si půjčovalo větší množství lidí. Fotografie později unikly na veřejnost.

Podle soudkyně je ale zřejmé, že kauza měla politický podtext a bývalá starostka vyvíjela nátlak na svoji konkurentku. Hlaváčková totiž při komunálních volbách v roce 2010 figurovala spolu se svým manželem na opozičních kandidátkách a proti Vlkové vystupovali. 

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)