Trmičtí se obávají dioxinů

Ústí nad Labem - Lidé z Trmic na Ústecku chtějí vědět, jestli je ohrožují dioxiny z tamní spalovny odpadů. Podle informací sdružení Arnika vyprodukovala v loňském roce nejvíc této toxické látky v historii. Majitelé spalovny se ale hájí tím, že jde o dioxiny, které byly zachyceny ve filtrech a do ovzduší se nedostaly.

Zapáchající lihovar byl v posledních letech největším problémem lidí v Trmicích. Lihovar je už několik měsíců zavřený, ale obavy o čistý vzduch mají v tomto městě dál. Teď se lidé v Trmicích začínají zajímat o komín, na který už skoro zapomněli. Podle ekologů vyprodukovala trmická spalovna odpadu tolik rakovinotvorného dioxinu, jako nikdy předtím. Víc než kilo dvacet za rok. „V případě dioxinů je deset gramů opravdu hodně,“ tvrdí Jindřich Perlík z ekologického hnutí Arnika. „Jsou to ohromující čísla,“ dodává členka trmického zastupitelstva Marcela Heinzová. „Nám jde nyní o to zjistit, kde je pravda,“ říká starostka Trmic Jana Oubrechtová.  

Podle majitelů spalovny ale jde o přehnaná čísla. „Platná hodnota je téměř třikrát nižší,“ argumentuje Petr Špičák ze společnosti SITA CZ. „My jsme zpřesnili výpočty a došli jsme k množství pěti set čtyř gramů dioxinu za rok,“ zdůrazňuje mluvčí společnosti Kateřina Kodadová.  

Podle provozovatelů spalovny přitom jde navíc o dioxiny, které zachytily filtry. Tvrdí, že do vzduchu se jich dostalo jen minimum, necelé tři gramy za rok. „Limity pro vypuštění dioxinů do ovzduší jsou dodržovány,“ uvádí mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem Magdaléna Hanáčková. Podle Petra Špičáka je tak riziko pro občany nulové. 

Znepokojení lidé také upozorňují na to, že emise unikající z komínu spalovny, se měří jen dvakrát ročně a ne v době, kdy mohou být nejvyšší. „Je-li něco v popílku, tak to musí být i ve vzduchu,“ upozorňuje Marcela Heinzová. „Na místě trmických občanů bych požadoval nějaký kontinuálnější monitoring,“ radí Jindřich Perlík. 

S Českou inspekcí životního prostředí a hygieniky proto bude starostka Trmic jednat už zítra.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)