Plzeň přeruší přípravu stavby sporného obchodního centra

Plzeň – Soudně nařízené referendum přimělo plzeňské zastupitele přehodnotit dosavadní nekompromisní přístup ke stavbě obchodního centra Corso. Uložili náměstkovi primátora Petru Rundovi, aby se pokusil přerušit územní řízení na plánovanou stavbu obřího domu v centru Plzně, dokud nebudou známy výsledky místního referenda. Podle aktivistů, kteří stavbu kritizují, se ale město chystá stavbu investorovi zjednodušit a nepožaduje dodržení regulačních podmínek stavby. Radnice to odmítá.

Územní řízení stavby sporného obchodního centra bude pravděpodobně přerušeno, pokud se po referendu opět rozeběhne, budou podle aktivistů, kteří stavbu kritizují, podmínky pro investora mnohem mírnější. „Skončila činnost pracovní komise architektů a urbanistů, která měla prosadit regulační podmínky pro stavbu obchodního centra Corso Americká, aniž by se jí toto podařilo,“ řekl zmocněnec přípravného výboru referenda Martin Marek. „Nyní se jasně ukázalo, že regulační podmínky, kterými náměstek Rund a primátor Martin Baxa argumentovali při rušení architektonické soutěže v březnu 2011, nejsou vymahatelé a pro investora závazné,“ dodal.

Radnice se proti takovému závěru ohradila. Její mluvčí Zdeňka Kubalová uvedla, že komise, která vznikla po zrušení architektonické soutěže na Corso, nadále pracuje. Jejím úkolem je dohlížet na prosazení požadavků města při stavbě ochodního centra.

Corso Americká s obchody, kancelářemi, byty i prostory pro volný čas chce postavit česká developerská firma Amádeus se zahraničním financiérem. Žádost o územní rozhodnutí podala 6. srpna. Proti stavbě se ale postavila řada lidí, kteří žádali referendum. Podpořila je petice s 20 tisíci podpisy. Aktivisté navrhli dvě otázky, soud rozhodl, že referendum bude pouze o první z nich, tedy o tom, zda má město Plzeň bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby se nemohla stavět obří budova na místě zbouraného domu kultury. Referendum proběhne 11. a 12. ledna.