Pyrotechnici prohledávají Brdy

Brdy – Osmdesát hektarů půdy vyčištěné od munice. To je výsledek půlroční práce pyrotechniků ve vojenském prostoru Brdy. S hledáním tam začali letos v dubnu. Celý vojenský újezd chce armáda zbavit nevybuchlé munice do konce roku 2015.

Pečlivá a zdlouhavá – tak vypadá práce pyrotechniků ve vojenském prostoru Brdy. Rozdělili si jej po 50 metrových čtvercích, které kompletně prohledávají s detektory kovů. Za 6 měsíců už našli několik stovek kusů nevybuchlé munice, na nic speciálního však zatím vojáci nenarazili. „Jsou to součásti munice do protitankových střel nebo do bezzákluzových kanónů používaných v Lidových milicích,“ uvedl velitel asanační skupiny 151. ženijního praporu Bechyně rotmistr Michal R. a velitel 151. ženijního praporu Bechyně podplukovní Bořek Valíček doplnil: „Tady byla použita převážně munice bývalé Varšavské smlouvy, takže ta je nám známa.“

Brdy teď každý den prohledává 11 pyrotechniků, pracují ve dvojicích. Vybaveni jsou několika druhy hledaček. „Jiné jsou zejména v hloubkových dosazích nebo v různých diskriminacích, kdy můžeme odrušit jednotlivé druhy kovů. Máme detektory i pro použití pod vodou,“ vysvětlil rotmistr Michal R. a pyrotechnik rotný Jakub E. doplnil: „Tady byly dopadové plochy spoustu let, takže těch střepin je tu nepočítaně.“

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Třiatřicetiletý Jakub je vojenským pyrotechnikem od roku 2002. Nebezpečné výbušniny likvidoval už loni na misi v Afghánistánu. „Manipulace s touto municí vás může zabít stejně tady jako v Afghánistánu. Je to o tom, že ta munice je prostě nebezpečná,“ dodal rotný Jakub E.

Brdy se staly vojenským prostorem v roce 1926. Cvičili tu prvorepublikoví dělostřelci, wehrmacht a po válce lidová armáda. Svá utajovaná zařízení tu měli i Sověti. Nakonec tu měl stát americký radar. Když z plánu sešlo, rozhodli se vojáci brdský vojenský prostor zrušit.

Od dubna příštího roku armáda speciální čistící týmy tady v Brdech ještě posílí, k jedenácti pyrotechnikům přibude dalších 30 lidí.