Železniční firmě zmizely vagony, policie chytila zloděje

Krnov – Kvůli krádeži železničních vozů obvinila policie tři muže. Měli odvézt železniční společnosti TSS Cargo 25 starých nákladních vagonů a způsobit tak 80milionovou škodu. Zaměstnanci firmy vagony náhodou nalezli v Polsku. Jedním z obviněných, který skončil ve vazbě, je krnovský zastupitel Jaromír Foltýn ze sdružení NEOS. Sdružení je součástí koalice, která však má na radnici výraznou většinu. Stabilita vedení města by tak neměla být ohrožena.

Policie stíhá tři muže kvůli podvodu, padělání a pozměňování veřejné listiny. Vyšetřovatelé sice k případu nechtějí nic dalšího říct, nevylučují však, že obviní ještě další lidi.

Lidem, kterými podle policistů byli obviněni, TSS Cargo zapůjčila staré nákladní vagony, ale brzy zjistila, že nejenže nepřicházejí žádné peníze za pronájem, ale navíc samotné vozy nejsou k nalezení. Nakonec je železniční firma našla na baltském pobřeží v Polsku, byly přestříkané a měly nové identifikační údaje. Podle právníka TSS Cargo Karla Ležatky však zapomněli zloději vagonů na jednom z nich urazit původní identifikační štítek. „Naše účetní umí dobře polsky, a tak se od vrátného dozvěděla, že vagony byly přestříkány na jinou barvu. Mě polilo horko. Věděli jsme, že to má jediný důvod. Někdo je chce ukrást,“ popsal právník Českému rozhlasu, jak TSS Cargo vozy nalezla.

Reportáž Ivy Kubánkové (zdroj: ČT24)

Jedním ze tří obviněných je Jaromír Foltýn, krnovský zastupitel a předseda Okresní hospodářské komory v Bruntále. Jeho kolegové v zastupitelstvu o situaci nevědí, radniční koalice by ale neměla být ohrožena – tvoří ji ČSSD, ODS a NEOS, včetně Foltýna má k dispozici 19 zastupitelských hlasů z 27. Krnovská starostka Alena Krušinová zdůraznila, že platí presumpce neviny, proto neočekává, že by Foltýn odešel z komunální politiky.