Mezi Frymburkem a Lipnem na lyžích? Brzy možná ano

Frymburk - Frymburk na Lipensku mění územní plán. S jeho změnou by mohlo vzniknout i velké lyžařské středisko, které by propojilo stávající vlek ve Frymburku se skiareálem v Lipně nad Vltavou. S rozšířením lyžařského střediska počítá i územní plán kraje. Stavbu by platil soukromý investor.

Vlek ve Frymburku funguje už od 80. let, sjezdovka nemá umělé zasněžování ani parkoviště s dostatečnou kapacitou. To by se teď mohlo změnit. „Bude se muset instalovat nový vlek, zavedou se nové technologie na zasněžování, stroje pro údržbu trati, rolby,“ uvedl Zdeněk Janáč, Skiklub Frymburk. Postupně by se lyžaři měli přes sousední svahy dostat až do lipenského skiareálu.

Na Lipno jezdí každou zimu víc než sto tisíc lyžařů. Propojením s Frymburkem by vznikl velký areál, kde by mohlo přibýt až pět vleků. Podle ředitele Skiareálu Lipno Petra Duška je to velká příležitost, která by mohla přinést i nová pracovní místa.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Obě obce už spojuje cyklostezka, běžecké trasy nebo bruslařská dráha. S propojením pro lyžaře počítá i kraj. „Je to v zájmu rozvoje cestovního ruchu, Jihočeský kraj nicméně neplánuje žádnou investici,“ uvedl Jiří Zimola (ČSSD), hejtman Jihočeského kraje.

Celý projekt ale ještě může zastavit pitná voda. Prameny pod frymburskou sjezdovkou jsou zdrojem pro dvě obce. Místní se obávají, že lyžařský areál by je znehodnotil. Frymburk o svém územním plánu rozhodne zřejmě do září. Pak přijdou na řadu odborné studie a vyřizování stavebního povolení.