Podvod a zneužití pravomoci. Zastupitelé Krásna se navzájem obviňují

Krásno - Boj mezi zastupiteli Krásna na Sokolovsku se vyhrocuje. Policie obvinila starostu města ze zneužití pravomoci. Jeho předchůdkyně zase čelí obvinění z podvodu. Oba politici vinu odmítají a tvrdí, že jim jde o budoucnost obce.

Starosta měl úmyslně vyřadit ze soutěže firmu, která usilovala o zakázku na opravu střechy radnice. Zakázku měl pak podepsat bez vědomí zastupitelstva. Obvinění si starosta přečetl až z policejního protokolu. Nesouhlasí s nimi. Tvrdí, že zastupitelé o uzavření smlouvy věděli. „Obvinili jsme 56letého muže z Krásna ze zločinu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl Pavel Valenta, mluvčí Policie Karlovarského kraje.

„Dostal jsem pravomoce a těch pravomocí samozřejmě jako starosta využívám,“ řekl Miroslav Kirejev (nez.), starosta Krásna. Starosta je přesvědčený, že za vším stojí bývalá starostka, kterou policisté dříve obvinili z podvodu. „Nechala si poslat od určité firmy fakturu na částku zhruba asi 51 tisíc za opravu silnice, která neexistuje,“ řekl Kirejev. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Ta komunikace existuje. Jednalo se o vysprávku děr na cestě ke koupališti,“ uvedla zastupitelka a bývalá starostka Krásna Lenka Sidorjaková (nez.). Podle ní jsou nejasnosti kolem zakázky na opravu střechy větším problémem a tvrdí, že kvůli tomu město bude muset dotaci vrátit. „Tam se potom počítá penále a v rámci našeho rozpočtu by to mohlo ochromit provoz města,“ uvedla.

Starosta s jejím tvrzením ale nesouhlasí a je přesvědčený, že celá zakázka byla provedena podle pravidel. Lenka Sidorjaková už poslala stížnost úředníkům kraje. Ti by se měli vyjádřit do konce listopadu.