Bývalá celnice se promění na dům s nájemními byty

Všeruby - Z hraničního přechodu ve Všerubech na Domažlicku vznikne šest bytů. Obec našla po čtyřech letech uplatnění pro opuštěnou celnici, kterou si nikdo nechtěl pronajmout a navíc ji pravidelně navštěvovali sběrači kovů. Teď by se sem měly nastěhovat mladé rodiny. Část budovy, kde sídlila německá policie, zůstane zatím prázdná.

Jedna polovina budovy patřila české policii, na druhé straně chodby už byly přepážky s německými nápisy. Po úplném otevření hranic ale zůstala budova prázdná. Obec chce zrekonstruovat křídlo, kde byly původně kanceláře, místnost pro dozorčího nebo třeba cela. Vestibul s přepážkami zatím zůstane původní.

Rodiny s dětmi láká nižší cena nájemného

Zájem o bydlení na bývalém přechodu mají hlavně mladí lidé. Láká je především nižší cena nájemného než ve velkých městech. „Budou to obecní byty, bude se platit nájem. Ti lidé si byt blokují tím, že teď složí nějakou částku, ze které se spočítá nájem na budoucích pět let,“ podotkla starostka Všerub Ludmila Rousová.

Obec také spoléhá na to, že se budově po zabydlení vyhnou zloději drahých kovů. Z opuštěného areálu odvážely party sběračů hlavně měděné okapy a parapety. „Sběrači kovů nás navštívili čtyřikrát nebo pětkrát. Zmizelo tady 150 metrů okapů,“ dodal správce objektu Václav Maršík. S přestavbou za téměř tři miliony korun chce obec začít na jaře příštího roku a první nájemníci by se sem měli stěhovat na podzim.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)