Lidice trápí nebezpečné přechody

Praha - Jako v Kocourkově si teď připadají obyvatelé Lidic na Kladensku. Vedení obce několik let usilovalo o úpravu přechodu na silnici první třídy tak, aby se chodci cítili bezpečněji. Výsledek je ale překvapením: bílé pruhy ze silnice úplně zmizely. Ostrůvek, který je teď uprostřed, navíc nesplňuje předepsané normy.

Klasický přechod pro chodce se asi před měsícem změnil na tzv. přechodové místo. Úprava stála milion korun. Podle správců silnice je teď přecházení bezpečnější. Místní si to ale nemyslí. „Já tady riskuji život a nejen já, také obyvatelé Lidic a Buštěhradu. Tady můžete skákat jedině o tyči, nebo si rovnou napsat parte,“ komentuje vzniklou situaci obyvatelka Lidic Slávka Kopecká. „Já si myslím, že i ta zvěř má dnes uděláno na dálnici bezpečnější přecházení než občané Lidic,“ dodává ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.   

Na silnici první třídy podle nové normy už nesmí přechody být. Bílé pruhy proto musely zmizet. „V tuto chvíli mají přednost vozidla a chodec je povinen dbát zvýšené pozornosti a dát při přecházení komunikace přednost projíždějícím vozidlům,“ vysvětluje opatření mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. „Je to skutečně šalamounské řešení, protože toto opatření vychází vstříc řidičům, aby pro ně byla jízda komfortní a občané aby se báli na tuto silnici vstoupit,“ hodnotí přijaté opatření starostka Lidic Veronika Kellerová. „Kdyby byla soutěž blbost roku, tak bych ji udělil těm autorům, kteří toto vymysleli,“ navrhuje ironicky Milouš Červencl. 

Chodcům má pomoci nově vybudovaný ostrůvek, na kterém se mohou zastavit a znovu rozhlédnout. Podle projektu však měl být vyšší o dvanáct centimetrů. „Ostrůvek není v souladu s projektovou dokumentací, my to reklamujeme u zhotovitele a do konce listopadu bude toto opraveno,“ slibuje Marie Vápeníková.  

Auta mohou místem projíždět sedmdesátkou, starostka chce žádat omezení alespoň na šedesátku. Navíc bude nutné ještě dobudovat chodníky a osvětlení přechodu. Obec to bude stát čtyři sta tisíc. Lidičtí však řeší ještě jeden problém, a to s dalším nebezpečným přechodem poblíž Památníku. Teď se dozvěděli, že ho čeká stejná úprava. Rovněž zde zebra zmizí a vybuduje se pouze přecházecí ostrůvek.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)