Hodiny s hlásičem nově slouží dětem i na hřišti v Brodě

Havlíčkův Brod - Další hodiny s hlásičem, jako bezpečnostní systém na místech, kde si hrají děti, fungují ode dneška i v Havlíčkově Brodě. Stojí v parku Budoucnost, na místě, odkud si před čtyřmi lety odvedl pedofil devítiletého chlapce, kterého poté zneužil a zavraždil. Projekt občanského sdružení Přijdu včas odstartoval před 5 lety a hodiny s tísňovým voláním jsou už v pěti městech v Česku.

Barevné hodiny s velkým ciferníkem a hlavně se zabudovaným systémem tísňového volání na záchranku a městskou policii. „Tenhle systém je i pod kamerou, takže operační může tu kameru namířit a okolí sledovat,“ uvedl Stanislav Čeloud, zástupce ředitele, Městská policie Havlíčkův Brod.

Před 4 lety právě z tohoto dětského hřiště odvedl devítiletého Jakuba pedofil. Hledaly ho stovky policistů, hasičů a dobrovolníků několik dnů. „Možná, že ta paní, která ho viděla a které se to moc nezdálo, kdyby to tlačítko zmáčkla a policii přivolala, možná by se zachránil život,“ říká Hynek Blaško, otec 9letého Jakuba, patron projektu Přijdu včas.

Pátrání po dětech v ČR
Zdroj: ČT24

Počet pohřešovaných dětí sice rok od roku klesá, jen letos se jich ale nenašlo 336. 58 se podařilo vypátrat díky národnímu systému Dítě v ohrožení. V Česku funguje dva roky a při tzv. rychlém pátrání spolupracují média s policií.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)