Ústí trápí zápach, úřad do pátrání po zdroji zapojil místní

Ústí nad Labem - Lidé v Ústí nad Labem pomáhají hledat zdroj zápachu, který obtěžuje obyvatele čtvrti Střekov. Krajský úřad je vyzval, aby ohlásili čas a místo, kde nepříjemný pach zaznamenali. Jako nejpravděpodobnější zdroj potíží je označovaná ústecká Setuza. Mezi podezřelými jsou ale i další podniky, které se v areálu bývalých tukových závodů usídlily.

Hledání zdroje zápachu ztěžuje nově přijatý zákon o ochraně ovzduší. „Bohužel nový zákon vůbec nezná pojem obtěžování zápachem,“ sdělila Magdalena Hanáčková, mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem. Kraj i inspekce životního prostředí proto vycházejí z dosavadní legislativy. „Pokud si víc jak dvacet lidí stěžuje písemně a pokud najdeme nějaké porušení, pak to považujeme za obtěžování,“ uvedl Jaroslav Hájek, Česká inspekce životního prostředí, Ústí nad Labem.

Inspekce životního prostředí už vytipovala čtyři možné původce zápachu. Pokud šetření některého z nich usvědčí, zasáhne krajský úřad. „Můžeme zpřísnit už vydaná povolení,“ řekla Hanáčková. Lidé na Střekově ale mají jasno předem. Podle nich jde o zápach ze Setuzy. „My rozhodně nic nezametáme pod stůl a snažíme se sami zjistit, kde by ta konkrétní příčina mohla být,“ uvedla Marie Logrová, mluvčí Setuzy. Termín, do kterého by mělo být jasno, se zatím nikdo neodvažuje říct. Podle střekovské radnice ale pátraní po zdroji pachu určitě potrvá až do konce roku.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)