Bioplynová stanice v Jičíně nedostala územní rozhodnutí

Jičín – Stavba bioplynové stanice v Jičíně je firmě Orchideus nadále zapovězena. Stavební úřad ji znovu zamítl, poukázal na její rozpor s územním plánem. Orchideus se proti rozhodnutí může odvolat ke krajskému úřadu. Může se tak zcela opakovat loňské dění, již tehdy se Královéhradecký kraj stanicí zabýval.

Orchideus rozhodnutí stavebního úřadu zpochybňuje. „Je to účelový výklad, aby stavba nebyla v souladu s územním plánem,“ řekl jednatel a spoluvlastník firmy Vojtěch Drahoňovský. Zda se společnost odvolá, však jednatel zatím neví. „Rozhodnutí úřadu si prostudujeme. Pak se rozhodneme o případném odvolání,“ dodal.

Město se snaží výstavbě bioplynové stanice na místě bývalé mlékárny zabránit od chvíle, kdy s nápadem přišla místní organizace Českého svazu ochránců přírody Křižánky Jičín. Úřad odkazoval na obavy lidí ze zápachu. Proti stavbě ve městě vznikly tři petice, které podepsalo několik stovek lidí.

Autoři projektu tvrdí, že zařízení bude moderní technologií s uzavřeným procesem fermentace bez odvodu plynných látek do ovzduší. Jičínské však neuklidnili. „Nevěří ujištěním budoucích potenciálních provozovatelů, že to zapáchat nebude,“ řekl jičínský místostarosta Petr Hamáček. Někteří politici tvrdí, že se Jičín, který je známý jako pohádkové město, stane „žumpou kraje“. Nyní došel městský stavební úřad také k tomu, že je plánovaná stavba v rozporu s územním plánem.

Společnost Orchideus, která převzala projekt stavby bioplynové stanice, už s žádostí o územní rozhodnutí jednou neuspěla. Stavební úřad ji zamítl již loni, kdy rovněž prohlásil, že stanice není v souladu s územním plánem města. Jeho rozhodnutí ale zrušil krajský úřad a řízení začalo od začátku včetně veřejného projednání a místního šetření. Kraj do něj vstoupil ještě jednou, když nařídil stavebnímu úřadu průběh řízení urychlit.