Místo Prioru v Jihlavě krajská knihovna? Havlíčkův Brod je proti

Jihlava/Havlíčkův Brod - Mezi dvěma městy Vysočiny, Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, se vyhrocují vztahy kvůli sídlu krajské knihovny. Primátor Jihlavy totiž chce, aby se přestěhovala z Havlíčkova Brodu do krajského města. Věří zároveň, že by novou krajskou knihovnu mohlo město postavit namísto nechvalně známé budovy Prior.

Krajská knihovna Vysočiny už deset let působí v Havlíčkově Brodě. Získala i stavební povolení na novou budovu u nemocnice a teď pouze hledá potřebné peníze. V této situaci jsou všichni ve městě velmi nepříjemně zaskočeni oznámením primátora Jihlavy, že by se knihovna měla odstěhovat. „Pokud má být smysluplná, tak by měla být v krajském městě, v podstatě bychom byli jediným krajem, kde by tomu tak nebylo,“ tvrdí primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS).

„Z mého pohledu je to absolutně nepřijatelné, že by Jihlava měla knihovnu převzít do svého teritoria,“ domnívá se člen Rady města Havlíčkův Brod Libor Honzárek. Bez ohledu na odmítavý postoj Havlíčkova Brodu už město Jihlava ví, kde by knihovna sídlila. S majitelem kontroverzního obchodního domu Prior dojednala možnost odprodeje. „Tady by mohla vzniknout budova, která by reprezentovala architekturu 21. století a mohla by vlastně tu hodnotu toho náměstí vrátit tam, kde vždy byla,“ tvrdí Vymazal.

S tím ale nesouhlasí ředitelka Krajské knihovny Vysočiny Veronika Peslerová. „To beru jako jeden nápad, který by spíš vytrhnul trn z paty jemu než nám jako krajské knihovně,“ dodala. Plán Jihlavy překvapil i představitele Kraje Vysočina. Jednak existuje závazek, že krajská instituce bude sídlit v Havlíčkově Brodě, a navíc projektu nenahrává ani současná ekonomická situace. „Žádné zastupitelstvo 300 milionů na stavbu tohoto typu schválit nemůže, když musíme odkládat stavby jiné,“ podotkl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek .

Jihlava věří, že se jí záměr nakonec podaří prosadit a sežene i evropské peníze. Podle předpokladů primátora by se mohl jihlavský Prior začít bourat a přestavovat na Krajskou knihovnu Vysočiny někdy po roce 2014.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)