Račte vstoupit do Ocelového města

Ostrava - Ojedinělý projekt v rámci Evropy, který proměnil Dolní oblast Vítkovice v národní kulturní památku, se dnes představuje veřejnosti. Provozovatelé industriální expozice připravili bohatý celodenní program, který shrnuje posledních deset let příprav dolnovítkovických památek. Zlatým hřebem pak je otevření interaktivního muzea ve stylu příběhů Julese Verna Svět techniky, který formou zábavnou pro děti i dospělé mapuje historii průmyslu celého regionu. Od zítřka už bude areál fungovat v běžném provozu.

Program přilákal do Vítkovic asi tisícovku lidí. Jeho hlavní část se odehraje v moderně zrekonstruované multifunkční aule Gong, která vznikla z bývalého plynojemu. Návštěvníky čeká světová premiéra dokumentárního filmu Jany Chytilové Po jantarové stezce, který z netradičních úhlů pohledu zachycuje projekt revitalizace areálu, či křest knihy Dolní Vítkovice dnes. Připravena je také konference, které se může zúčastnit široká veřejnost, či nejrůznější odborné semináře a workshopy. „Areálu bych popřál, aby měl spokojené návštěvníky, proto to děláme,“ řekl Jan Světlík, generální ředitel společnosti Vítkovice Machinery, která za rekonstrukcí Dolní oblasti stojí.

Nově zrekonstruovaná hala Gong
Zdroj: ČT24/www.dolnioblastvitkovice.cz

Dotýkat se je přikázáno

Největším lákadlem zrekonstruovaného areálu je Malý svět techniky v bývalé budově VI. energetické ústředny. V 15 hodin bude slavnostně otevřen, až do 18 hodin si ho budou moci zájemci prohlédnout zdarma. Pro jednotlivé části expozice jsou použity názvy světově známých vědecko-fantastických knih Julese Verna, jehož rok narození 1828 je identický s rokem zrodu vítkovických závodů. Dotýkat se exponátů je přísně přikázáno, lidé si tak budou moci sami vyzkoušet například výrobu elektřiny či nahlédnout do útrob vesmírného modulu Jurije Gagarina.

Přípravy revitalizace zavřeného areálu trvaly celých pět let, dalších pět let spolkla realizace první etapy, která se dneškem uzavírá. „Pět let jsme připravovali studie a nemohli jsme se s nikým dohodnout, byla tu spousta různých představ. Nakonec jsme si stanovili jasný cíl, kam chceme dojít,“ řekl Světlík. Novou tvář areálu má na svědomí architekt Josef Pleskot. „Před sebou máme ještě výstavbu Velkého světa techniky, který vyrůstá za Malým světem techniky, a prodloužení ulice Ruské, která nám umožní propojit se s centrem města,“ přiblížil další etapu.

Místo odsouzené k zániku se tak za dvě a půl miliardy korun změnilo v kultruní centrum. První zatěžkávací zkouškou prošlo letos v červenci, kdy ho během festivalu Colours of Ostrava navštívilo na třicet tisíc lidí.