Roubenka z 18. století v Kraslicích dostává nový kabát

Kraslice (Sokolovsko) - Po letech chátrání začala v Kraslicích na Sokolovsku záchrana unikátního roubeného domu v centru města. Kvůli spekulatnům hrozilo, že se dům zřítí k zemi. V dražbě ho ale koupili nadšenci z kraslického spolku a teď začínají s jeho opravou.

Ještě předloni hrozilo památce z roku 1736, že ji strhnou bagry, aby neohrožovala kolemjdoucí. To se nelíbilo lidem ze Spolku přátel Kraslic a pomocí sbírek začali organizovat záchranu.

Památnou roubenku už podpírají trámy a její zřícení nehrozí. „Teď probíhají první záchranné práce na krovu, protože to je nejdůležitější. Odkrytí vnějšího pláště, očištění shnilých prvků,“ řekl Otakar Mika, místopředseda spolku a radní Kraslic. Odborné firmy stavbu postupně prozkoumávají. Speciálně vyškolení tesaři budou opravovat trámy.

Roubenka z r. 1736 v Kraslicích
Zdroj: ČT24

V novodobé historii si roubenku předávali spekulanti. Pak se jí ujal kraslický spolek. „V exekučním řízení to bylo v aukci koupeno spolkem v roce 2010 za 153 tisíc korun,“ uvedl Josef Konrád, předseda Spolku přátel města Kraslice.

Podle historiků je roubenka unikátní památkou, která připomíná původní kraslickou architekturu. „Jeho hodnota je nezpochybnitelná, neboť se jedná o poslední pozůstatek tehdejší zástavby před tím, než nastoupily průmyslové podniky,“ uvedl Jakub Chaloupka, Národní památkový ústav Loket.

Do čtyř let by dům mohl fungovat jako muzeum

Ještě do konce letošního roku nechá spolek opravit krovy roubenky. Na jaře přijde na řadu plášť střechy. Z památky by se do čtyř let mohlo stát muzeum. Záležet bude na tom, kolik peněz a jak rychle krasličtí nadšenci seženou. Zástupci spolku odhadují, že na celkovou rekonstrukci památky budou potřebovat nejméně 4 miliony korun.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)