Tisíce lidí volaly po zachování nemocnice v Roudnici

Roudnice nad Labem - Zhruba pět tisíc lidí demonstrovalo za zachování akutní lůžkové péče v nemocnici v Roudnici nad Labem. Zdravotní pojišťovny totiž nechtějí s nemocnicí uzavřít smlouvu. Podporu nemocnici vyjádřili politici i umělci, naopak nedorazili pozvaní zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ani ministerstva zdravotnictví.

Kromě obyvatel třináctitisícové Roudnice dorazili před budovu nemocnice i obyvatelé a starostové z obcí z celého Podřipska. Přinesli si transparenty s hesly jako „Seberte nám i hřbitov“ a „Zavřít zloděje, ne nemocnice“.

Podle jednoho z majitelů společnosti Podřipská nemocnice s poliklinikou Roudnice nad Labem Jakuba Zavorala ale omezení lůžkové péče v Roudnici nepřinese pro pojišťovny žádnou úsporu. Druhý z jednatelů, primář Josef Krajník, tvrdí, že roudnická nemocnice má za výkony od pojišťoven jedny z nejnižších plateb v Česku.

VZP: Praha je vzdálená 20 minut, nemocnice v Roudnici není potřeba

VZP nemocnici předložila argument, že dojezdová vzdálenost z Roudnice po dálnici do Prahy činí 20 minut. Podle vedení nemocnice, ale i starostů především menších obcí v okolí Roudnice, je ale pro většinu lidí dojíždění do nemocnice do Prahy nebo podobně vzdáleného Mělníka či Ústí nad Labem nereálné. „Dědeček v nemocnici nepotřebuje vedle postele docenta, ale babičku,“ popsal výhodu blízké nemocnice Krajník. Nejbližší nemocnice v Litoměřicích je od Roudnice vzdálená 18 kilometrů.

Litoměřická nemocnice má přitom podle Krajníka i Zavorala na konci nemocnice v Roudnici zájem. Senátora za Litoměřicko a bývalého litoměřického radního Hassana Meziana (ČSSD) kvůli podpoře nemocnice v Roudnici dokonce odvolali z dozorčí rady městské nemocnice i rady města. Boj za roudnickou nemocnici bude pokračovat v pondělí 19. listopadu v Senátu, kde bude projednávána petice za její zachování.