Koaliční dohoda ČSSD a KSČM je v Plzeňském kraji na spadnutí

Plzeň – Před koaliční dohodou s KSČM je v Plzeňském kraji ČSSD, která skončila ve volbách na druhém místě. Stejně jako vítězná ODS má 15 mandátů z 45 zastupitelů. Sociální demokracie by měla mít post hejtmana a šest radních, komunistům (12 mandátů) by připadl náměstek a jeden radní. ČSSD a KSČM ještě dojednají detaily v neděli, koaliční dohodu by pak měly potvrdit podpisem v neděli večer nebo v pondělí ráno před ustavujícím zasedáním zastupitelstva.

„Komunisté nám oznámili, že na tichou dohodu nechtějí přistoupit, zítra (v neděli) máme s komunisty jednat o finální podobě koaliční smlouvy. Myslím, že se to chýlí k tomu, že uzavřeme koaliční dohodu s KSČM v poměru 7:2,“ řekl hejtman a krajský stranický šéf Milan Chovanec. Koaliční dohoda by měla pro ČSSD znamenat obsazení míst, která měla dosud. Komunistům připadnou posty náměstka pro majetek a radního pro životní prostředí, jejichž dřívější sociálnědemokratičtí radní už ve volbách nekandidovali.

Telefonát Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté už také mají jasno o personálním obsazení rady, do které by z jejich strany měly přijít dvě nové tváře. Opět se osamostatní oblast financí, která byla dosud spojená se školstvím. Odpovědnost za krajský rozpočet a finance má mít jako hejtmanův náměstek Václav Šlajs, který po senátních volbách postoupil z místa náhradníka do sněmovny. Šlajs řekl, že pokud se stane radním, v lednu nebo v únoru na post poslance rezignuje. Další novou tváří má být Zdeněk Honz, který se má stát radním pro sociální věci. Jiří Struček zůstane dál radním pro školství, mládež a tělovýchovu, k jeho portfeji se má nově přiřadit oblast kultury, cestovního ruchu a památkové péče, která byla dosud samostatná. Zůstat na svých dosavadních postech by měli hejtmanovi náměstci Jaroslav Bauer a Ivo Grüner a radní Václav Šimánek.

Kde všude se na řízení kraje podílí KSČM:

  • Jihočeský kraj (v koalici s ČSSD)
  • Královéhradecký (v koalici s ČSSD)
  • Moravskoslezský kraj (v koalici s ČSSD)
  • Olomoucký kraj (v koalici s ČSSD)
  • Středočeský kraj (v koalici s ČSSD)
  • Ústecký kraj (v koalici s ČSSD)
  • Zlínský kraj (v koalici s ČSSD a SPOZ)