VZP prodala pod cenou vilu v Jeseníku

Jeseník - Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se kvůli úsporám zbavuje svého majetku. Nutí ji k tomu úbytek zaměstnanců i centralizace některých služeb. Sedm svých nemovitostí proto nabídla v elektronické aukci. Mezi nimi i neobarokní vilu v Jeseníku. Prodala ji ale pod cenou.

Dříve rezidence majitele textilní továrny, po válce byty, jesle a naposledy sídlo VZP. Neobarokní vila z konce 19. století ji včetně rekonstrukce přišla na 38 milionů korun. Teď ji ale nabízela za čtvrtinu.

„Rozhodli jsme se rekonstruovat tu vilu pokud možno do původní podoby. A tento objekt je hluboce podceněn,“ uvedl bývalý ředitel jesenické pobočky VZP Vladimír Cupal. „Ta situace na trhu nemovitostí je skutečně obtížná a my jsme skutečně rádi, že ten zájem vůbec byl a že se aukce podařila uskutečnit,“ doplnil mluvčí VZP Jiří Rod.

VZP prodala neobarokní vilu pod cenou (zdroj: ČT24)

O bývalé sídlo jesenické pobočky VZP neměl dosud nikdo zájem. Podle starostky Jeseníku Marie Fomiczewové (ČSSD) má město svých vlastních nebytových prostor poměrně dostatek a poslední dobou má problém je obsazovat.

Vilu se v elektronické aukci podařilo prodat až napotřetí. Vyvolávací cena byla oproti znaleckému posudku téměř o polovinu nižší - 9 milionů korun. Výherce dražby přihodil milion 600 tisíc.

„Můžeme asi jen v této chvíli všichni doufat, že bude sloužit k takovému účelu, jaký si zaslouží. Že se nestane kasinem nebo pánským klubem,“ řekl místostarosta Jeseníku (Mladí pro Jeseník) Libor Halas.

VZP prodala v poslední elektronické aukci ještě další dvě budovy, v Jihlavě a Jindřichově Hradci. S ostatními čtyřmi zatím neuspěla.