Brněnský drak opět visí na radnici

Brno – Na tradičním místě v průjezdu brněnské Staré radnice opět visí drak. Kvůli rekonstrukci budovy se muselo Brno bez svého symbolu obejít déle než půl roku, opravou zatím prošel i drak samotný. Teď je zpět – ráno odborníci 400 let starého vycpaného krokodýla opatrně zabalili a kolem desáté se exponát vydal na několik set metrů dlouhou cestu zpět na Radnickou ulici.

Praha má svůj orloj, Paříž Eiffelovku a Brno má brněnského draka. Ten se dnes dopoledne vrátil na své tradiční místo – pod strop průjezdu na Staré radnici. Dvousetkilový vycpaný krokodýl z 16. či 17. století byl mimo radnici od 1. března letošního roku, budova totiž procházela rekonstrukcí. Půlroční pauzu využili odborníci i k periodické opravě draka – vyměnili mu vylámané zuby a některé drápy, vrátili mu původní barvu a naleštili ho. Krokodýl byl i digitálně naskenován. „Výsledným produktem by měl být 3D model, který bychom rádi používali pro turistické a marketingové účely města,“ vysvětlil mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. 

Vstup Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Drak musel pryč kvůli rekonstrukci

Stará radnice prošla během posledního půlroku rekonstrukcí, stavbaři budovu zajišťovali hlavně po statické stránce. Kvůli tomu se turisté v letošní sezoně nedostali ani na vyhlídkovou věž. Statické problémy budovy vznikly už v minulých staletích. „Věž, která byla k domu přistavěna, se s nepatrnými trhlinami začíná pohybovat, což by mohlo do budoucna dělat problémy. Proto chceme mimo jiné zpevnit spojení domu a věže,“ vysvětlil před časem první náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).

Stavebníci budovu staticky zajistili pomocí vrtaných mikropilotů, radnici v interiérech stáhli pomocí ocelových rámů, restaurátoři zase obnovili freskovou výmalbu.

Legenda vs. skutečnost

Podle pověsti měl bájný brněnský drak žít u řeky Svratky a terorizovat Brňany. Trápení je zbavil až řeznický učeň, který drakovi předhodil volskou kůži naplněnou vápnem. Když ji zvíře snědlo, napilo se vody a puklo. Střízlivější verze ale tvrdí, že vycpanou samici krokodýla Brnu věnoval před téměř čtyřmi sty lety arcikníže Matyáš za pohostinnost.

Cíl turistů, ale i vandalů

Vedle vily Tugendhat a kasematů na Špilberku je drak jedním z mála míst, jejichž návštěva je téměř povinností každého turisty, který do Brna zavítá. V minulosti se ale drak stal několikrát i cílem vandalů. Ti se zaměřovali zejména na dračí drápy. Zřejmě se domnívali, že se jedná o drápy krokodýla. Jenže z krokodýla pochází jen kůže, kterou je model potažen. Naposledy museli restaurátoři opravovat dračí drápy v roce 2009, oprava šesti pařátů tehdy vyšla na více než 23 tisíc korun.

Stará radnice byla postavena ve 13. století a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Brně. V průchodu pod radniční věží jsou trvale umístěny symboly města – brněnský drak a brněnské kolo. S oběma předměty se pojí řada pověstí, stejně jako s radničním portálem a jeho křivou fiálou.