Nájemníci musí z ubytovny pryč

Ústí nad Labem - Přes čtyřicet lidí, kteří utekli z nebezpečného domu v ústeckých Předlicích, čekají další potíže. Ubytovna, kde před týdnem našli azyl, krachuje. Podle zástupců radnice se podařilo vyjednat, že lidé neskončí na ulici. Někteří ale chtějí odejít dobrovolně.

Spí na skládacích lehátkách a věci mají po taškách, ze zdí čouhají elektrické dráty. Tak vypadá život na ústecké ubytovně. Rudolf Horvát chce i s rodinou pryč. „Tady je nájem 11 tisíc, to je moc,“ řekl obyvatel ubytovny Rudolf Horvát. 

Z nebezpečného domu se lidé nejprve stěhovali do tělocvičny a pak právě na ubytovnu. Její provozovatel má ale dluhy. Nezvládá platit za panelák, který si pronajal. „Jsou tady problémy s lidmi, kteří nemají finance,“ kometoval.

Přestože ubytovna je podle zástupců radnice problémová, po jejím zavření by prý mohlo být na sídlišti ještě hůř. „Zůstane nám tady vybydlený dům, který se stane terčem nějakých narkomanů a squatterů,“ obává se místostarostka městského obvodu Lenka Jaremová (ODS). Společnost, které dům patří, dopisem radnici slíbila, že začne ubytovnu provozovat sama. A nechá nájemníky hlídat bezpečnostní agenturou.

Mezitím nebezpečný dům v Předlicích zůstává zamčený a dál chátrá. Majitel s nařízenou rekonstrukcí nezačal. Některé z rodin tvrdí, že v domě stále mají nábytek, pro který se plánují vrátit. Opuštěný dům tak strážníci denně kontrolují. Bojí se, aby ho nezačali rozebírat zloději kovů, protože by se mohl zřítit, podobně jako dům o kus dál, kde před měsícem zemřela žena.

Magistrát plánuje jeho zbourání. „Náklady na demolici budeme poté vymáhat po majiteli,“ uvedla tisková mluvčí magistrátu Ústí nad Labem Romana Macová. To ovšem může být marné. Dva miliony za nucenou demolici nezaplatil ani majitel podobně nebezpečného domu, který město nechalo zbourat loni. 

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)