Hradec ruší automaty na vodu

Hradec Králové – Obyvatelé Hradce Králové téměř po dvaceti letech přijdou o velmi netradiční automaty - stojánky, ke kterým si chodí pro pitnou vodu. V devadesátých letech je vodárny instalovaly kvůli tomu, že si řada lidí stěžovala na tvrdou a chlorovanou vodu z kohoutků. Provozovatel zařízení teď říká, že se mu další provozování automatů nevyplatí.

Automaty nabízejí vodu měkkou, chemicky neupravenou, která se složením blíží normám na vodu kojeneckou. A bývaly doby, kdy na ni stály fronty. Cena se postupně zvyšovala na současné dvě koruny za půllitr sodovky nebo sedmičku vody. Obyvatelé města si loni vodou z automatu naplnili přibližně milion 1,5litrových láhví.

Po městě je od poloviny devadesátých let celkem jedenáct stojánků, mizet začnou v lednu. Provozovatel tvrdí, že je to kvůli klesajícímu zájmu lidí. „Pokles je zhruba o 40 procent, přičemž náklady s provozováním automatů jsou značné,“ uvedl František Barák, ředitel splečnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové. 

Podle lidí z oboru jsou automaty, provozované přímo vodárenskou firmou, republikovým unikátem. Například na Kolínsku ale podobné stojánky vybudoval jeden tamní podnikatel a jejich zrušení prý rozhodně nechystá.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)