PEN klub odmítá v Jihočeském kraji radní pro školství z KSČM

České Budějovice/Praha - České centrum mezinárodního PEN klubu napsalo jihočeskému hejtmanovi Jiřímu Zimolovi (ČSSD) otevřený dopis, v němž žádá, aby přehodnotil obsazení místa radní pro školství zástupkyní KSČM. Dopis uvádí, že jde o názor českých literátů. Zimola sdělil, že ho PEN klub žádá o něco, co není podle zákona možné.

„Tato strana (KSČM) se dosud nevypořádala se svou minulostí a nedistancovala se oficiálně od zločinů a politiky KSČ z doby před rokem 1989. Bylo by proto nemorální nechat její představitelku působit právě v tomto citlivém odvětví,“ stojí v dopise, který podepsalo vedení PEN klubu.

Podle Zimoly se situace kolem jihočeské krajské radní Vítězslavy Baborové (KSČM) přeceňuje. „Radní pro školství nemění osnovy, nerozhoduje o ředitelích. Jde spíš o správcovskou funkci nad resortem,“ řekl Zimola. Řekl také, že Baborovou zvolilo do rady zastupitelstvo a pouze stejný orgán ji zase může odvolat. Vyjádřil zároveň ochotu se spisovateli diskutovat. „Rád si s nimi sednu a celou záležitost můžeme osobně probrat,“ dodal.

Obsazení resortu školství zástupcem komunistů vyvolává v Jihočeském kraji emoce již několik dní. Před zvolením Baborové učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha sepsal petici proti tomu, aby krajské školství vedl zástupce komunistů. Petici podepsalo přes 8 800 lidí. Studenti třeboňského gymnázia minulé pondělí vstoupili do stávkové pohotovosti a postupně je podpořily další školy včetně Jihočeské univerzity. Není vyloučeno, že žáci některých škol budou ve čtvrtek od 9:00 do 10:00 stávkovat. „O dalším postupu by mělo být jasno ve středu ráno,“ uvedl student Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Šimon Heller.

Volby v Jihočeském kraji vyhrála sociální demokracie, která vytvořila koalici s druhou KSČM. Zástupci ČSSD mají v radě osm křesel, zbylé tři pozice obsadili komunisté.

KSČM řídí školství i v Královéhradeckém kraji. PEN klub nevylučuje, že podobný dopis pošle i tamnímu hejtmanovi Lubomíru Francovi (ČSSD). „Naším úkolem ale není sledovat politická jednání. V případě Jihočeského kraje jsme hlavně chtěli podpořit studenty, kteří se proti komunistické radní postavili,“ řekla místopředsedkyně PEN klubu Markéta Hejkalová.