Jihočeský kraj brání prachatickou ortopedii, VZP váhá

České Budějovice – Do ostrého střetu se zdravotními pojišťovnami vyrazil Jihočeský kraj, který nenechal své nemocnice podepsat s pojišťovnami smlouvu. Chce tak zachránit prachatickou ortopedii, kterou VZP nechce financovat. Prachatice však o ortopedii přijít nechtějí, vznikla i petice za záchranu oddělení, která má 15 tisíc podpisů. Klíčová je podpora kraje, který se rozhodl pro taktiku všechno, nebo nic. Zástupci VZP přesto s financováním ortopedie váhají, čekají na vyjádření odborných společností a ministerstva.

Zrušit prachatickou ortopedii se Všeobecná zdravotní pojišťovna pokouší již podruhé za poslední tři roky. Oddělení má s chirurgií 48 lůžek, letos provedli místní lékaři téměř 160 operací náhrad kyčelních a kolenních kloubů.

Správci nemocnice jsou ochotni pojišťovně částečně ustoupit a snížit počet lůžek o čtyři. O oddělení ale nechtějí v žádném případě přijít. „Je to součást nemocnice, která kdyby nebyla, tak to výrazně poškodí celou nemocnici,“ je přesvědčen ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Za nemocnici se postavili i zástupci kraje a rozhodli, že žádné z jihočeských zdravotnicích zařízení nepodepíše smlouvu s pojišťovnou. Kraj tvrdí, že o tom, kde mají být která oddělení, má rozhodovat především on sám. „My chceme tvořit tu síť, chceme být ti, kteří do toho budou mluvit a budou zajišťovat péči,“ prohlásila hejtmanská náměstkyně Ivana Stráská. Tím ovšem znepokojili vedení některých jiných nemocnic, kteří už se s pojišťovnami dohodli. „Pro nás to znamená nejistotu,“ poukázal ředitel Nemocnice Český Krumlov Jaroslav Šíma.

Na tahu je teď VZP, která má co nejrychleji rozhodnout o osudu prachatické ortopedie. Její zástupci ale nic neslibují. „Musí projít standardním výběrovým řízením na ministerstvu zdravotnictví,“ řekl mluvčí pojišťovny Viktor Lavička. Zástupci VZP proto předpokládají, že jasno, zda za provoz prachatické ortopedie budou dále platit, se uvidí až ve druhé polovině prosince.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)