Tři nehody ráno zastavily ostravské tramvaje

Ostrava – Kdo ráno nechtěl v Ostravě zhoršovat smogovou situaci využitím vozidla se spalovacím motorem, musel trolejbusem. Tramvaje totiž po třech nehodách v části města nejezdily. Provoz byl obnoven po deváté hodině dopoledne.

První havárie se stala před pátou hodinou ráno v křižovatce ulic Rudná a Závodní. Tramvaj na lince 3 se střetla s kamionem. Při nehodě utrpěl zranění řidič kamionu. „Pacient byl při vědomí, komunikoval a nebyl v bezprostředním ohrožení života. Záchranáři jej předali úrazové ambulanci Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě,“ upřesnil mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Další tramvaje linek 3 a 11, které měly úsekem projet, proto musely být odkloněny, nahradily je autobusy v úseku Palkovského–Zábřeh.

Příčinu srážky tramvaje s kamionem policisté neznají. Žádají proto svědky – zejména cestující z havarované tramvaje – o pomoc. „Jejich svědecké výpovědi opravdu mohou přinést nějaké poznatky, které by pomohly policii dopravní nehodu objasnit,“ uvedla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Nejvážnější nehoda se stala zhruba o hodinu později v křižovatce ulic Výškovická a Pavlovova, kde se srazily dvě protijedoucí tramvaje, obě linky 2. Jeden vůz přitom vykolejil, dva cestující a řidička jedné z tramvají utrpěli zranění. „Pravděpodobnou příčinou nehody je selhání lidského činitele – řidičky jedné z tramvají,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Řidička pravděpodobně přehlédla špatně nastavenou výhybku, její vůz tak vjel do odbočky, ačkoli měl jet přímo. Linky 2, 6, 7, 11 a 13 musely být odkloněny. Zavedena byla náhradní autobusová doprava v úseku Výškovice–Obchodní centrum–Ředitelství Vítkovic.

Poslední mimořádná událost se stala před půl sedmou v Martinovské ulici směrem do centra. U zastávky Sokolovská vjel do kolejí kamion a zůstal stát kvůli poruše. Linka 4 tak nemohla jezdit, zavedena byla náhradní autobusová doprava v úseku Martinov–Třebovická.

Reportáž V. Horníkové a D. Račákové (zdroj: ČT24)