Papír zdražil, Mondi propouští v Budějovicích ve velkém

Štětí – Papír v posledních letech podražil. Ceny začaly prudce růst už v roce 2010 a během několika měsíců se zvedly i o pětinu. Analytici to přičítali problémům, které postihly světové výrobce celulózy, ale i rostoucí poptávce po papíru ve východní Asii. Jihoafrická papírenská společnost Mondi, jež před několika dny koupila českobudějovický závod Duropack Bupak Obaly, ale začala zaměstnancům rozdávat výpovědi. O práci má přijít asi 80 lidí.

Společnost Mondi se rozhodla ukončit jednu ze součástí podniku - závod na výrobu papíru pro produkci vlnité lepenky. Většina zaměstnanců si přitom od změny majitele slibovala prosperitu, teď někteří skončí na úřadu práce. Podnik má 200 zaměstnanců, uzavření části výroby se dotkne desítek z nich. Podle Vladimíra Brablece z českobudějovického úřadu práce se jedná o největší hromadné propouštění v regionu za poslední roky.

K rozhodnutí omezit část výroby v Českých Budějovicích podle vyjádření Mondi vedla nepříznivá situace na trhu. Zaměstnancům nové vedení sdělilo, že papírenský stroj nesplňuje dnešní požadavky. Na zostřený konkurenční boj na českém trhu už si v poslední výroční zprávě stěžovalo vedení bývalého majitele.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Stoupající ceny surovin se výrobcům vlnité lepenky nepodařilo promítnout do konečných cen výrobků a ve druhé polovině roku naopak v důsledku klesajících cen surovin nastal agresivní tlak na snižování cen obalů. Mondi vlastní od roku 2000 i největší českou papírnu ve Štětí na Litoměřicku.

České papírny si přitom trend zdražování papíru chválily, odrazil se totiž i na jejich hospodářských výsledcích. „Tržby vzrostly oproti roku 2010 o devět procent vlivem pohybu cen na světových trzích,“ konstatuje Mondi ve výroční zprávě. Zatímco v roce 2010 utržilo Mondi Štětí 8,3 miliardy korun, loni to bylo těsně přes devět miliard.

Loni zájem o papír spíše klesal

„Poptávka po našich produktech ale zůstala na velice dobré úrovni navzdory snížení poptávky na celoevropském trhu, ke kterému došlo zejména ve druhém pololetí roku 2011,“ uvedl ve výroční zprávě generální ředitel papíren Jan Žižka.