Platí pro hradecké zastupitele dvojí metr nezákonnosti?

Hradec Králové - Být ředitelem krajské firmy Oredo a současně zastupitelem je podle úřadu Královéhradeckého kraje nezákonné. Až do svého odvolání přitom obě funkce zastával občanský demokrat Vladimír Záleský. Jeho navrhovaný nástupce už ale dostal na výběr, buď jedna funkce, nebo druhá.

Firmu Oredo, která organizuje veřejnou dopravu v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, řídil od jejího založení v roce 2003 zastupitel kraje Záleský, který byl i jednatelem firmy. Zastupitele Záleského ale v minulém týdnu oba kraje odvolaly a nabídku být ředitelem firmy Oredo, která rozděluje dopravcům ročně půldruhé miliardy korun dotací, dostal od vládnoucí ČSSD další zastupitel ODS, bývalý starosta Jičína Martin Puš.

A v tu chvíli se objevil problém, Puš prý jako jednatel nemůže zároveň vykonávat funkci ředitele krajské firmy. „Je to takzvaná neslučitelnost funkcí podle paragrafu 5 volebního zákona,“ odůvodňuje právnička Královéhradeckého kraje Ivana Křečková. Proč ale stejný souběh funkcí nevadil u minulého ředitele, nedokázali královéhradečtí politici vysvětlit. „Tam, kde není žalobce, není ani soudce, zřejmě to nikomu nevadilo,“ shrnul situaci náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Josef Táborský.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)