Třebíčský betlém dobývá Řím

Třebíč/Řím - Jeden z legendárních papírových betlémů z Třebíče je ode dneška k vidění v Římě na 37. ročníku prestižní výstavy betlémů z celého světa. Třebíčské muzeum se přehlídky nazvané 100 Presepi, tedy 100 betlémů, účastní už podesáté, letos vybralo jesličky jednoho z nejvýznamnějších třebíčských betlémářů Antonína Čelouda.

Atonín Čeloud byl jedním z nejvýznamějších betlémářů druhé poloviny 19. století. Jesličky si stavěl pro sebe a neustále rozmnožoval počet figurek. Jeho pětimetrový betlém by se na římskou výstavu nevešel, bude na ní vystaveno na dvě stě betlémů z celého světa. Proto byla z třebíčského Muzea Vysočiny převezena jen jeho ústřední scéna s jesličkami. I tak je to velké množství pestrobarevných ručně barvených figurek. 

Prostředí českých a moravských vesnic, kam tuzemští betlémáři své jesličky situují, na římské přehlídce tradičně poutají velkou pozornost. Italy podle slov spolupracovnice České televize Vědunky Lunardi všechno české okouzluje. „Italové doslova milují Česko, i když třeba kromě Prahy nic neviděli, sníh nebo husy na rybníce, to je pro ně exotika,“ říká. 

Výstava 100 Presepi je prestižní záležitost, deník New York Times ji zařadil na seznam šesti věcí, které si při návštěvě Říma v době vánoční nesmíte nechat ujít. Každoročně se koná na náměstí Piazza del Popolo, tedy přímo v turistickém srdci města, a budí velký zájem. Loni ji navštívilo 65 tisíc lidí, letos se očekává návštěvnost ještě vyšší.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)

Přehlídku betlémů dnes zahájí živé jesličky v podání malých italských dětí, otevřena bude až do 6. ledna. Návštěvníci si prohlédnou nejrůznější betlémy ze všech koutů Itálie a také ze všech kontinentů, malé, velké, miniaturní i jinak kuriózní. Je tu k vidění například betlém z chlebového těsta, ze sirek, z kukuřičných listů, ze skla nebo ze šroubků. Novinkou letošního ročníku je workshop, kde si děti budou moci vyrobit a odnést domů figurku do betlému.

Poprvé se výstava konala v roce 1976 a její cíl byl jasný - podtrhnout tradici stavění betlémů v době, kdy se i v Itálii začínal rozmáhat zvyk zdobení vánočních stromků. Od té doby se počet exponátů zdvojnásobil.