Pražští školáci se seznámili se zámořskými kolegy

Praha - O tom, že hranice Evropské unie sahají až do dalekého Indického oceánu a Karibiku, se přesvědčili žáci Základní školy Barrandov. V rámci projektu Comenius organizovaného Evropskou unií hostili tři dny studenty a učitele z Velké Británie a také Curaçaa a Réunionu. Předvedli jim národní tradice i kuchyni a představili české školství.

Díky projektu Comenius, zaměřenému na partnerství škol, se barrandovské děti spřátelily s žáky z francouzského Réunionu, z nizozemského Curaçaa a z Velké Británie. Už uvítání vzácných hostů bylo slavnostní. Prezentace národních tradic i české kuchyně probíhala v angličtině. Někteří žáci nazkoušeli krátká představení, jiní se chopili vařeček. „Líbí se mi, že se u vás děti učí hrou. Hodiny jsou tak mnohem zábavnější. U nás pracujeme hodně s učebnicemi a sešity,“ říká Miluska, učitelka z Curaçaa. 

Projekt je financován Evropskou unií, česká škola ale na výměnné pobyty dostala jen 17 tisíc eur, tedy o třetinu méně peněz než zahraniční partneři. Proto také na Réunion a Curaçao v létě odletěli jen učitelé bez dětí. Nyní zbývá poslední cesta - v dubnu pojede 14 vybraných žáků z barrandovské školy na týdenní výměnný pobyt do Londýna.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)