Hluboká chce náhle stavět cyklostezku, Budějovické to překvapilo

České Budějovice – Váhání radnice Hluboké nad Vltavou nad stavbou pravobřežní cyklostezky do Českých Budějovic náhle přerostlo ve stavební nadšení. Město oznámilo, že zahajuje práce v minulosti odkládané kvůli nedostatku peněz. Budějovický magistrát se náhlému obratu podivuje a zatím nechce uvolnit peníze na svoji část.

Cyklostezka z Českých Budějovic do Hluboké nad Vltavou má vést po pravém vltavském břehu. Odlehčí tak existující levobřežní stezce a umožní jízdu podél nedávno zesplavněné části řeky a nové hlubocké plavební komory. Právě u ní vznikly i první metry cyklostezky. Do stavby dalších úseků se ale bagry dosud nepustily. Stavitelé čekají na dohodu dvou radnic, jejichž přístup se měnil tak, jako kdyby šlo o ramenné váhy. Hluboká cyklostezku ještě nedávno zatracovala, zatímco teď chce začít stavět, naopak Budějovice s ní dlouho počítaly, ale nyní nechtějí dát peníze na svoji část.

Magistrát krajského města totiž překvapil náhlý obrat hlubocké radnice, která ještě nedávno tvrdila, že na cysklostezku nemá peníze. „Rada města chce vědět, jakým způsobem proběhlo výběrové řízení na dodavatele této stavby,“ řekla náměstkyně budějovického primátora Ivana Popelová.

Budějovické váhání se nelíbí hlubockému vedení, ale ani nadaci Jihočeské cyklostezky. Ta nabídla, že na stavbu přispěje, aby nakonec kus cesty nechyběl. „Jsme připraveni se spolupodílet cirka částkou půl milionu na zbývajících prostředcích, které jsou potřeba,“ nabídl ředitel nadace Vladimír Votřel.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Stavba devítikilometrové cesty bude stát 4,5 milionu korun, města na ni mají přislíbenou dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury. „Příspěvek je zesmluvněný ve výši 2,7 milionu,“ upřesnil Tomáš Blecha ze SFDI. O zbytek se podělí městské rozpočty.

České Budějovice si vzaly čas na rozmyšlenou do 5. prosince. Pokud se město rozhodne, že peníze na pravobřežní cyklostezku dá, může být trasa hotova do poloviny příštího roku.