Dětská laboratoř v NTM představuje kouzla chemie

Praha - Zpopularizovat chemii především mezi dětmi z prvního stupně základních škol - to má za cíl projekt Dětské laboratoře, který je pro žáky 1. stupně od pátku otevřený v Národním technickém muzeu. Školní skupiny si tam budou moci zábavnou formou samy vyzkoušet základní chemické reakce a postupy.

Časy, kdy pokusy dělá jen sám učitel, alespoň tady pominuly. V dětské laboratoři „Abrakadabra“ si pod odborným dohledem mohou děti všechno vlastnoručně vyzkoušet. „Proto název Abrakadabra, který naznačuje spojení s pohádkami a kouzly, aby i české děti měly tu možnost poznat, že chemie může být zajímavá, fascinující a čarovná,“ uvedla jedna z lektorek Edita Hippová.

Vzdělávací projekt sponzorovaný nadnárodní chemickou společností funguje po celém světě už 15 let. Pražská laboratoř je v pořadí už 35. podobný projekt. Po vzoru Komenského „školy hrou“ se tady snaží zaujmout děti od 9 do 12 let, tedy ještě předtím, než se začnou chemii učit ve škole.

  • Dětská laboratoř v Národním technickém muzeu zdroj: ČT24
  • Dětská laboratoř v Národním technickém muzeu zdroj: ČT24

Dětská laboratoř se neotevřela v Národním technickém muzeu jen náhodou. Kolem ní má vzniknout nová výstava, celá věnovaná chemii - jakožto oboru, který má v Česku velkou tradici. „Má poukázat na to, co chemie znamená v životě člověka. Bude tady prezentována chemie potravinářská i chemie lékařská,“ nastínil ředitel muzea Karel Ksandr. Stálou expozici „Chemie všude kolem nás“ chce NTM otevřít na jaře roku 2013.

Národní tecnické muzeum uvedlo laboratoř pro nejmenší chemiky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod