Jak zachránit léčebnu tuberkulózy v Humpolci?

Humpolec – Radní Humpolce řeší, jak zachránit léčebnu tuberkulózy a respiračních onemocnění. Po loňském zániku podobného sanatoria na Buchtově kopci u Nového Města na Moravě je to poslední zařízení svého druhu na Vysočině a jedno ze sedmi v Česku. Radnice ho už ale nechce dotovat.

Osmdesát let se tady léčí nemoci plic. Sanatorium obklopené velkým parkem je jako jediné u nás v majetku města. Teď se potýká s vážnými ekonomickými problémy. Starosta Humpolce Jiří Kučera (ODS) říká, že s klesajícím počtem pacientů klesají i příjmy. Léčebně chybí asi dva až tři miliony korun provozních výdajů a zhruba deset milionů by potřebovala na rekonstrukci budovy.

Zařízení slouží lidem z celé republiky, má jen minimum pacientů z Humpolce, město ho proto odmítá dotovat. „Léčebna má jediný příjem z počtu pacientů na lůžkách. Pokud nebude, tak hrozí zánik,“ sdělil ředitel léčebny Tomáš Drasnar. Radní naordinovali svojí příspěvkové organizaci úsporný provoz a po posledním zastupitelstvu také intenzivně shánějí nového soukromého provozovatele.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Jiří Kučera dodal, že podmínkou je kompletní převzetí včetně pohledávek, smluv a zaměstnanců. Vedení léčebny se shoduje s městem v tom, že nový provozovatel by mohl rozšířit nabídku služeb, například léčbu cukrovky nebo nemocí srdce a pohybového ústrojí. Jednou z uvažovaných variant je také prodej celého sanatoria. Podle radních je to ale až ta úplně poslední možnost.