Škoda otevírá obnovené muzeum

Mladá Boleslav – Muzeum Škoda Auto se po rekonstrukci otevírá veřejnosti. V bývalé tovární hale, kde se vyráběla auta až do roku 1928, jsou teď k vidění desítky historických modelů. Nově se expozice věnuje taky lidem spojeným s českou automobilkou.

Muzeum Škoda v Mladé Boleslavi se otevírá po celkové rekonstrukci a mělo by zanechat v návštěvníkovi podobný dojem jako třeba expozice mateřského Volkswagenu ve Wolfsburgu nebo dokonce muzeum Ferrari v Maranellu. Ve třech tematických oblastech spatří 46 vozidel, která vznikla během 117 let existence automobilek Laurin & Klement a Škoda, stovky dalších exponátů a také historické filmy, fotografie a dokumenty. „Škoda je jednou z automobilek s nejdelší tradicí na světě,“ podotkl předseda představenstva automobilky Winfried Vahland.

Během rekonstrukce původní muzeum prakticky zaniklo. Podle ředitelky expozice Margit Adamové Černé byl veškerý interiér vybourán, zbylo pouze obvodové zdivo. Výši investice do rekonstrukce ředitelka nespecifikovala, podle ní se pohybuje ve „dvouciferném čísle milionů eur“. „Je to investice, která se firmě rozhodně několikanásobně vrátí a vyplatí, protože to je investice do image a propagace značky,“ dodala.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Muzeum Škoda bude nadále otevřeno denně s výjimkou Vánoc a Nového roku. Vstupné činí 70 korun, individuální prohlídka s průvodcem 100 korun, za vstupenku umožňující také vstoupit do závodu zaplatí návštěvník muzea 140 korun.