Tendr na dostavbu náchodské nemocnice může pokračovat

Náchod/Brno – Stavební firmy se mohou hlásit do soutěže na miliardovou zakázku na dostavbu nemocnice v Náchodě. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil předběžné opatřední, kterým tendr v srpnu pozastavil. Soutěž v té době už došla ke druhému kolu, cenové nabídky může předložit sedm firem. Stavba by potom mohla začít na jaře, potrvá 27 měsíců.

Antimonopolní úřad se soutěží o rozsáhlou zakázkou zabývá na návrh společnosti CGM Czech, které se zdají kvalifikační podmínky příliš přísné. To ale vedení kraje odmítá. „Do soutěže se přihlásily největší stavení firmy v České republice, což jen dokládá její otevřenost. Rekonstrukce má už stavební povolení. Dodavatele soutěže bychom měli znát do konce ledna,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (ČSSD).

Kraj chce stavět v dolním areálu náchodské nemocnice, kde mají vzniknout čtyři nové budovy s operačními sály, dvaceti specializovanými vyšetřovnami a pracovišti a více než 180 lůžek pro pacienty. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150 tisíc lidí, kterým zařízení nyní na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

Tendr zkoumají brněnští úředníci od května, předběžné opatření, kterým ho pozastavili, vydali v srpnu. Zatím kraj stihl ukončit první kolo, kam firmy posílaly žádosti o účast v tendru, podaly ji firmy OHL ŽS, Průmstav, BAK, VCES a Skanska, Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief, a také Sdružení Náchod, v němž figurují firmy Geosan a Strabag. Ve druhém kole mohou tyto firmy předložit konkrétní cenové nabídky.

Královéhradecký kraj za dostavbu nemocnice zaplatí zhruba miliardu korun. Již získal 125milionovou evropskou dotaci, o dalších téměř 300 milionů korun z unie usiluje. Na stavbu si kraj také chce vzít úvěr 600 milionů.

Kvůli finanční náročnosti kritizuje dostavbu nemocnice krajská opozice. Zastupitelé z ODS hovoří o megalomanském projektu. Podle ČSSD je ale nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje. Nynější krajská koalice ČSSD a komunistů přestavbu nemocnice označuje za prioritní investici.