Půjčování skipasů skončilo. Turnikety poznají majitele

Krkonoše - Vlekaři na českých horách se snaží skoncovat s přeprodáváním skipasů. K lanovkám staví nové, speciální turnikety. Ty dokážou pomocí kamer rozeznat obličej majitele permanentky. Třeba v Krkonoších se s nimi lidé setkají už tuto zimu.

Půjčování nebo přeprodávání skipasů skončilo. Aspoň na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, v Rokytnici nebo na Klínovci. „Snažíme se eliminovat půjčování sezonních jízdenek a eliminovat to, aby nám na dětské, juniorské jízdenky jezdili dospělí, což je časté hlavně u Poláků,“ uvedl ředitel skiareálu Černá hora – Pec pod Sněžkou Petr Hynek. Při prvním použití permanentky si systém majitele vyfotografuje. A při další jízdě jen porovná lyžaře s databází. Koho nepozná, toho na svah nepustí. 

Není to žádné tajemství a děje se to velmi často. Například lyžař s celodenní nepřenosnou jízdenkou v poledne skončí a pak ji prodá někomu jinému. Lyžaři to obvykle nepovažují za nic špatného, provozovatelé skiareálů ale přicházejí o nemalé částky. Ztráty jsou nejcitelnější u sezonních jízdenek. Odhaduje se, že kvůli černému obchodu se skipasy přicházejí areály zhruba o deset procent zisků. Škody tak jdou do desítek milionů korun. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

V případě, že by nesouhlasila výška lyžaře, nebo jeho fotografie, systém skipas bez náhrady zablokuje. Jedinou výjimkou jsou rodiče, kteří vlekařům nahlásí, že se o lístek budou střídat při hlídání dítěte. „Rodiče budou moct nahlásit na pokladně, že dopoledne bude lyžovat pan Novák a odpoledne paní Nováková a budou lyžovat s dítětem. My to zadáme do systému a budeme to tolerovat,“ uvedl Hynek. 

Nový systém kontrol se běžně používá v rakouských Alpách. Při zneužití jízdenky tam lyžař zaplatí trojnásobek ceny skipasu a může skončit i před soudem.